BSD Srbija

OpenBSD => OpenBSD diskovi & fajl sistemi => Topic started by: ivanovic on February 08, 2012, 11:26:37 am

Title: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 08, 2012, 11:26:37 am
instalirao sam openbsd 5.0 na jednu vmware masinu sa HDD 8gb i particije su podeljene (opcija automatiski, sto se tice swap, var, itd...)
 (slika 1 : ecran_1_HDD_8GB.jog)

posle toga povecam celokupni disk na 15gb perko vmware_tools..  (slika : disklabel_ecran_15gb.JPG)
i kada hocu da povecam na primer /home ili bilo koju drugu particiju, pomocu :
disklabel -E wd0 
pa onda R i ime particije 
dobijem ovu poruku na ekranu :
Resize only implemented for auto allocated labels

sta mislite da li je problem sto sam automatiski podelio particije za vreme instalacije ili to nema nikakve veze ?
u cemu je problem ?
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 08, 2012, 01:06:49 pm
...
pa onda R i ime particije 
...

R je restore, a ne resize. (man disklabel) Edit: Bar je tako na 4.9, nemam 5.0 pri ruci)/Edit

Uz ogradu da ne znam kako do izgleda u vmware, gresis u osnovi. Procitaj

http://openbsd.org/faq/faq14.html#NewDisk

Ne vidim kako mozes da povecas povrsinu OpenBSD "slajsa" preko vmware_tools (mozda i moze, ali, opet, ja to ne znam).

Prvo fdisk utvrdi OpenBSD "slice" (slajs) na jednoj primarnoj particiji HDD.

Zatim disklabel isparticionira postojeci slajs, a ne mora da iskoristi sve, vec moze da ostavi neiskorisceni prostor unutar slajsa "u rezervi".

Da bi kasnije "povecao" postojecu particiju (npr. /home/user), prvo ide
Code: [Select]
# disklabel -E ime_diska da se doda nova particija, u tvoj slucaju k zatim
Code: [Select]
#newfs naziv_malocas_dodate_particije_na_A6_slajsu zatim
Code: [Select]
#mkdir /tmp/u
#mount /dev/naziv_malocas_dodate_particije_na_A6_slajsu /tmp/u
#cp /putanja/do/particije/koja/se/prosiruje/* /tmp/u/

Pa onda izmena /etc/fstab tako da /dev/naziv_malocas_dodate_particije_na_A6_slajsu pokazuje na /home/user, ili koja god particija da se "prosirivala", u tvoj slucaju:

Code: [Select]
#/dev/wd0i /home/user ffs rw,nodev,nosuid 1 2
/dev/wd0k /home/user ffs rw,nodev,nosuid 1 2

Dakle, samo si stavi komentar, tarabu (#) ispred particije koja je do tada mauntovala /home/user i dopisao novu particiju.

Zatim reboot, i voila. (Ako je nesto otislo pogresno, samo odkomentarisi fstab, pa ponovi proceduru.) Onda se disklabelom obrise "stara" particija koja se "prosirila". (U tvoj slucaju /dev/wd0i).

Kod tebe je greska prvo da hoces da kroz vmware povecas OpenBSD slajs (ponovo, ne znam da li je i kako to moguce), a zatim sto postojecu particiju na A6 slajsu zaista povecas - ona se ne povecava, nego se njen sadrzaj kopira na deo A6 slajsa, a ona se brise i vraca u rezervu kao nedodeljeni A6 prostor.
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 08, 2012, 01:28:58 pm
R : znaci resize kao sto mozes da vidis na slici.
isto vazi na 4.9 verziji i daje mi naravno istu gresku.

moj cilj je da prosirim postojecu particiju, jel bsd vec vidi 15Mb disk i pise unused..
sto znaci da je vmware svoje odradio.

na windows_u to radim, povecam disk, posle toga startujem gparted ili acronis, i povecam postojeci disk sa dodatnom slobodnom velicinom.

ne znam kako bih mogao , u mom primeru sam imao 8GB Total (slika 1), posle totalnog povecanja diska na  15Gb, da isoristim onih 7Gb..
verovatno nesto u smislu : napraviti novu particiju recimo /test   sa 7Gb  i posle toga na particiju /Home koja je trenutno 1.4Gb dodati ovu novu particiju
i da na kraju /home predje na 8.4Gb 

a ne pravim kopiju sa stare paticije na novu da staru brisem i da nova particija bude samo 7GB

da li je u opste moguce uraditi na openBSDu..
na sve strane vidim a jeste ali nigde nema primera da je to neko stvarno uradio.

Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 08, 2012, 01:35:31 pm
Daj mu malo r da ponovo izracuna slobodan prostor i izbaci output ovde.

U slikama u prvom postu vidi se da ti je velicina slajsa ostala ista 8Gb. Kada si "odradi" sa vmware tools, da li si odradio posao fdiskom i newfs, kao sto sam ti u mom prvom postu napisao?
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 08, 2012, 01:40:37 pm
hvala na odgovoru.

evo resultata od komande : r

ps. primeti na velicinu labela c videces 15Gb.  sto znaci da je disk povecan
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 08, 2012, 02:19:54 pm
Code: [Select]
$man disklabel
...
 R [part] Resize a partition in an automatically allocated label,
compacting unused space between partitions with a higher
offset. The last partition will be shrunk if necessary.
Works only for automatically allocated labels with no spoofed
partitions.
...

Evo je R opcija posle komande
Code: [Select]
#disklabel -E wd0, sto si ti doduse i napisao u uvodnom postu, a ja je pomesao sa
Code: [Select]
#disklabel -R wd0
Ona radi samo sa automatski dodeljenim nazivima particija. Posto je ova instalacija u virtuelnoj masini vmware, izlgeda da OpenBSD disklabel ili ne tretira particije na virtuelnom disku kao particije sa automatski dodeljenim nazivom, ili si vec radio nesto na disku (obrati paznju da ti je u poslednjem izlazu sa malim r dao dve kolone za slobodne sektore - ocigledno da su oniasporedjeni na dva razlicita mesta na virtuelnom disku).

Da li si koristio komandu
Code: [Select]
R k?
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 08, 2012, 02:30:31 pm
> R k
i dobijem ... da ne kazem sta :-))

Resize only implemented for auto allocated labels

Stvar je u tome sto za vreme instalacije BSDa, on je sam i izracunao velicine particije. i podelio razne labele. sto znaci auto allocation labels je uradjen..

Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 08, 2012, 02:52:51 pm
... sto znaci auto allocation labels je uradjen..

Vec sam ti gore rekao koja su dva moguca objasnjenja, ja trece ne vidim.

...disklabel ili ne tretira particije na virtuelnom disku kao particije sa automatski dodeljenim nazivom, ili si vec radio nesto na disku (obrati paznju da ti je u poslednjem izlazu sa malim r dao dve kolone za slobodne sektore - ocigledno da su oniasporedjeni na dva razlicita mesta na virtuelnom disku).
...

Imas dve mogucnosti:

1) Da uradis kako sam ti gore savetovao

2) Da pokusas sa c opcijom nakon disklabel -E wd0, za manualno povecavanje; ovo je rizicno i potpuno na tvoju odgovornost (podrazumevam da vec imas backup) i moguce da ces morati peske da izracunavas sektore, glave i trake
vidi: http://openbsd.org/faq/faq14.html#disklabel

Quote
Using disklabel(8) after install
...

Javi sta si uradio.
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 08, 2012, 02:54:42 pm
link je interesantan mozda i nesto uradim.
javicu svakako. narocito ako nadjem resenje.
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 08, 2012, 03:01:24 pm
evo i na pocetnom disku posle instalacije sa 8Gb diskom.

naravno da imam backup. plus jednu virtualnu machinu , sa prvom instalacijom totalni 8gb disk i drugu sa povecanim totalnim diskom 15Gb na kojom testiram, da bih na kraju povecao kako treba pravu virtualnu masinu.
plus rekao bih da komande > r
mi da je isto kao na predhodnoj slici.


Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 08, 2012, 11:20:19 pm
Citam ponovo ovu temu u sitne sate i dolazim do sledeceg zakljucka:

Prvo si napravio slajs od 8 Gb i to automatski isparticionirao.

Zatim si tom slajsu dodao jos 7 Gb.

Ova dva "komada" (slice=komad) su slepljena jedan do drugog, i fizicki se ne nalaze na jedinstvenom sector/head/track opsegu. To r opcija i pokazuje.

Zbog toga ti R opcija ne radi, disklabel vidi da su naknadno "slepljeni", zbudzeni jedan do drugog, pa onda nece da particije unutar njih shvati kao automatski particionisane.

Pretpostavljam da bi radilo da si odmah napravio jedan A6 slajs (preporucena velicina za komotan rad, uz download celog izvornog koda bila bi 20 Gb).
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: Dule Mars on February 09, 2012, 01:20:19 am
Samo cu jedno reci o OpenBSD fajl sistemu... J**o ga ko ga napravio.
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: Zeleni_Obad on February 09, 2012, 08:35:45 am
:)
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 09, 2012, 09:55:03 am
Samo cu jedno reci o OpenBSD fajl sistemu... J**o ga ko ga napravio.
:)

Uslovno receno to je tacno, ali samo delimicno.

A6 jnije idealan za file server ili storage, ili za desktop koji ne pravi backup na server. Ali sasvim sluzi svrsi za network appliances, koji mogu da se mauntuju -read only, a idealan je za one masine na kojima jednom obrisani fajl treba da ostane zauvek obrisan, bez mogucnosti oporavka programima za "vadjenje" obrisanih fajlova sa diska (a cini mi se da o ovom poslednjem Vas dvojica znate mnogo vise od mene :D )
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: Dule Mars on February 09, 2012, 10:32:40 am
Tj, idealan je tamo gde se od njega nista ne trazi  ;D
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 09, 2012, 10:38:42 am
Tj, idealan je tamo gde se od njega nista ne trazi  ;D

Hipoteticki, ako bi se neko "kacio" preko WiFi AP, i skidao kojekakve fajlove za koje ne bi zeleo da ih bilo ko (hint: organi gonjenja) nadje na njegovom disku, ikada, A6 bio bi idealan. :D
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 09, 2012, 01:35:13 pm
potpuno se slazem sa Dulom :-)
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 09, 2012, 08:38:16 pm
potpuno se slazem sa Dulom :-)

Sta bi, sine Brute :D , sa prosirivanjem virtuelnog diska?
Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: ivanovic on February 10, 2012, 02:19:18 pm
koliko vidim disklabel i komanda R
u opste ne radi

u redu to , da se napravi nova particija veca ili manja, da se kopiraju fajlovi itd itd
i da se prebaci put do nove particije.

ali Resize postojece particije u opste nije moguc, sistematski mi izbaci gresku :
Resize only implemented for auto allocated labels


Title: Re: Disklabel : Resize only implemented for auto allocated labels
Post by: uporna_neznalica on February 11, 2012, 02:21:39 pm
koliko vidim disklabel i komanda R
u opste ne radi

...
ali Resize postojece particije u opste nije moguc, sistematski mi izbaci gresku :
Resize only implemented for auto allocated labels

To nije greska, nego feature. Upravo tako i treba da radi - da odbija da menja velicine postojecih particija tako sto ce ih razvuci na dva slajsa, koja verovatno stoje na dve razlicite HDD primarne particije (verovatno, jer je u pitanju virtualna masina, stojale bi sigurno da je nativna instalacija.

To ti je vec objasnjeno gore.

A6/FFS se moze kritikovati zbog drugih stvari, ali ovo nije bug, nego feature.