Topic: Flash i Java plugins na NetBSD-iju

Jer moze neko da mi kaze kako rade Flash i Java plugins na NetBSD-iju. Na poslu mi treba embedded image za thin client-e koji ce moci da pici
Flash i Java-u. Flash je na zalost show stopper na OpenBSD-iju. Da imam love tako bi slatko platio nekome da dorati Linux emulaciju na OpenBSD-iju
za taj usrani Flash. Dobili smo 150 komada pre-instalirane sa WindowsXP embedded (1GB) i kad smo stavili Flash, Javu i Acroread treba nam jos 3 GB i takav thin
client kosta kao PC. Zato sada trazimo BSD resenje.

Re: Flash i Java plugins na NetBSD-iju

Izvini Oko, odgovor na ovo pitanje sam ti trebao dati jos odavno, u medjuvremenu sam na to zaboravio. Trenutno imam problema sa internet konekcijom kuci pa nemogu da proverim (ne koristim flash plugin), ali cim se sve sredi javljam. smile

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

E pa ovako, prvo izvini za kasnjenje - kao sto rekoh imao sam problema sa internet konekcijom, a i sam sam nesto brljavio. big_smile

Dakle flash radi na NetBSD, preko emulacije. Pre nekog vremena momci iz NetBSD su omogucili da Linux flash radi sa native Firefox-om (ne www/firefox-bin sto je Linux verzija), preko nspluginwrapper-a. Znaci firefox-3.5.6+adobe-flash-plugin+nspluginwrapper = youtube bez problema. Nisam imao problema ni sa sajtovima sa flash animacijama. Evo malo detalja:

nbsd$ pkg_info -n adobe-flash-plugin-10.0.0.525
Information for adobe-flash-plugin-10.0.0.525:

Requires:
nspluginwrapper>0
libflashsupport{,-pulse}>0
suse_compat>=10.0
suse_gtk2>=10.0
suse_x11>=10.0
nbsd$ pkg_info -S adobe-flash-plugin-10.0.0.525 
Information for adobe-flash-plugin-10.0.0.525:

Size in bytes including required pkgs: 49475009

Da ne bude sve sjajno, otvorih zahtevnije sajtove, uradjene kompletno u flash-u, jednom sam morao da refreshujem, a drugi put je sajt radio besprekorno ali sam onda morao da refreshujem tab u firefox-u sa youtube-om jer je video posiveo. Kada sam otisao na: http://www.adobe.com/software/flash/about/ pesma u youtube-u je stala i video je posiveo. Refresh par puta i onda je proradilo. Pa je opet zakucao. smile Izgleda da ne trpi vise otvorenih tabova sa flash stvarima. :? Ovakve i slicne probleme cujem imaju i na Linuxu. Sve u svemu ja sam zavoljan, a za ozbiljnije koriscenje ovo mora da se ispita bolje - pogotovu na tom harveru koji vi imate smile

Ako ti treba jos neka informacija javni. Pozdrav Oko.

Sto se tice java plugin-a, videcu da instaliram pa da vidim. Takodje vidim da u pkgsrc postoje firefox-bin-flash, firefox-bin-java i firefox-bin-realplayer, koji predstavljaju Linux verzije. Mozda ce one raditi bolje, koce ga znati. wink

P.S. Kakvi su to thin klijenti? Ima samo 1G prostora?

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

Da nastavim, nakon instaliranja Java plugina uspesno sam pokrenuo nekoliko java applet-a sa sledece stranice:

http://java.sun.com/applets/jdk/1.4/index.html

Kao i sorting demo: http://www.brian-borowski.com/Software/Sorting/

Evo i detalja:

nbsd$ pkg_info /var/db/pkg/openjdk7-icedtea-plugin-1.11.0.20091106    
Information for openjdk7-icedtea-plugin-1.11.0.20091106:

Comment:
Java browser plugin

Requires:
openjdk7>=1.7.0.72.20090924
xulrunner>=1.9.1.3nb6
libungif>=4.1.3nb1
gtk2+>=2.16.5nb1

Description:
This is a Java plugin for NPR compatible browsers.

Homepage:
http://icedtea.classpath.org/
nbsd$ pkg_info -S /var/db/pkg/openjdk7-icedtea-plugin-1.11.0.20091106 

Size in bytes including required pkgs: 283511135
nbsd$ pkg_info -N /var/db/pkg/openjdk7-icedtea-plugin-1.11.0.20091106 

Built using:
openjdk7-1.7.0.75.20091106nb3
xulrunner-1.9.1.6
libungif-4.1.4nb1
gtk2+-2.18.5nb1
digest-20080510
zip-3.0nb2
automake-1.11.1
autoconf-2.65nb1
bsdtar-2.5.5
gawk-3.1.7
pkg-config-0.23nb1
unzip-5.52nb4
x11-links-0.45.5.0.1_PATCH
cups-1.3.11nb1

Nadam se da sam malo pomogao. wink

Pozdrav

SoXXX mnogo ti hvala majstore. Pretpostavljam da si video da sam isto pitanje pitao i na netbsd-users. Pitao sam i
drugo pitanje u vezi cluster-a. Izgleda da ih je nesto strasno iritiralo u tonu mojih pitanja. Par developera mi se javilo off the list i trazilo lovu da implementiraju neke stvari u vezi cluster computing-a. Bio sam u soku.
Kada sam slicno pitanje postavio na OpenBSD develop-eri su mi je javilio off the list zato sto nisu javno zeleli da
preporucuju Linux i OpenSolaris na openbsd mailing lists. Ali bili su strasno cool i uputili me u dobrom pravcu.

Inace ovaj Flash gore mi nije potreban za YouTube. Potreban mi je na faksu gde korisitimo web-portal da testiramo studente. Web-portal editor za formule je nazalost kodiran u Flash-u da bi bio idiot proof za koriscenje. Kao sto sam ranije reko studenti ce web-portalu pristupati preko Thin Client-a koji smo kupili  pre-instalirani sa WindowsXP embedded. Na zalost tom WindowsXP embedded nedostaje toliko biblioteka da Flash i JRE nije moguce instalirati.  Testirali smo i Thin Cliente koji su pre-installed sa Linux-om i isto sranje. Kad im dodamo sve biblioteke da bi Flash i Java radili treba nam flash drive od 4GB. Sa takvim Flash drive-om Thin Client je samo $50 jeftiniji od low end PC-ija. Zato sam i ubedio ljude da idemo na BSDs kojima je 1GB flash drive
vise nego dovoljan. Inace Wyse je proizvodjac Thin clienta. Oni i HP vese manje kontrolisu taj segment trzista u U.S.

Vidim da si kompajlirao OpenJDK.  Misilim da je SUN-ov JDK1.5 moguce compalirati i na NetBSD-iju osto kao na OpenBSD-iju.

Razmisljao sam u jednom trenutku da pokusam malo da radim na Linux emulaciji za OpenBSD-iju jer je uprkos tome sto developeri to ne zele da priznaju korisna u pojedinim situacijama.

Oko wrote:

SoXXX mnogo ti hvala majstore. Pretpostavljam da si video da sam isto pitanje pitao i na netbsd-users. Pitao sam i
drugo pitanje u vezi cluster-a. Izgleda da ih je nesto strasno iritiralo u tonu mojih pitanja.

Mislim da je vise u pitanju iritacija na Sun, nego na tvoje pitanje, ali svako ima svoje tumacenje. wink A i vidim da si dobio odgovore na vecinu pitanja (ovde prenosim samo zbog ostalih koji citaju i kojima ovo moze biti interesantno):

• na podrsci za OpenMPI se radi.

• NetBSD podrzava 32 CPU bez ikakvog "cackanja", i radi fino.

• na amd64 portu NetBSD je ogranicen samo ogranicenjima same 64-bitne arhitekture po pitanju max RAM-a.

• Status Giant Lock-a: NetBSD 5.0 ima potpuno fine-grained kernel core (kao i ponovo napisane threading i scheduling podsisteme). Vise o poredjenju sa ostalim operativnim sistemima na sledecem linku:

http://www.netbsd.org/~ad/50/

Jos uvek postoje delovi gde se giant-lock jos uvek koristi, kao drajveri ili mrezni podsistem.  Postoje planovi za velika poboljsanja u ovim oblastima zar 6.0 ili 7.0 release.

• ZFS je podrzan u -current grani, ali jos uvek nije "production ready". Radi se na tome da se stabilizuje za 6.0 release.

• DTrace je portovan na NetBSD: http://mail-index.netbsd.org/tech-kern/ … 07333.html

Oko wrote:

Par developera mi se javilo off the list i trazilo lovu da implementiraju neke stvari u vezi cluster computing-a. Bio sam u soku. Kada sam slicno pitanje postavio na OpenBSD develop-eri su mi je javilio off the list zato sto nisu javno zeleli da
preporucuju Linux i OpenSolaris na openbsd mailing lists. Ali bili su strasno cool i uputili me u dobrom pravcu.

To neznam, mozda ljudima trebaju pare. big_smile:D Koliko vidim i preporucili su ti Linux na obsd@misc listi.

Oko wrote:

Inace ovaj Flash gore mi nije potreban za YouTube. Potreban mi je na faksu gde korisitimo web-portal da testiramo studente. Web-portal editor za formule je nazalost kodiran u Flash-u da bi bio idiot proof za koriscenje. Kao sto sam ranije reko studenti ce web-portalu pristupati preko Thin Client-a koji smo kupili  pre-instalirani sa WindowsXP embedded. Na zalost tom WindowsXP embedded nedostaje toliko biblioteka da Flash i JRE nije moguce instalirati.  Testirali smo i Thin Cliente koji su pre-installed sa Linux-om i isto sranje. Kad im dodamo sve biblioteke da bi Flash i Java radili treba nam flash drive od 4GB. Sa takvim Flash drive-om Thin Client je samo $50 jeftiniji od low end PC-ija. Zato sam i ubedio ljude da idemo na BSDs kojima je 1GB flash drive
vise nego dovoljan. Inace Wyse je proizvodjac Thin clienta. Oni i HP vese manje kontrolisu taj segment trzista u U.S.

Neznam sta da ti kazem, mislim da ce ti i na ostalim *BSD-ima trebati dosta prostora: za Linux pakete (emulacija), za OpenJDK, za flash ... i sve sto ide uz njih. Neznam napamet koliko je to u MB, ali gore sam ti bas zbog toga naveo koliko zauzimaju flash i java plugin-ovi sa njihovim paketima.

Oko wrote:

Vidim da si kompajlirao OpenJDK.  Misilim da je SUN-ov JDK1.5 moguce compalirati i na NetBSD-iju osto kao na OpenBSD-iju.

Mislim da je moguce, video sam pre nekog vremena da sada ima native Java na NetBSD, ali nista neznam o tome.

Pozdrav

P.S. Mozda je ipak najlakse "olaksati" Windows dodatno, recimo koristeci nLite, i dodati podrsku za flash i java pa onda videti na koliko to izlazi?

extra si ga reko soxxx, vidi se da bas studiras NetBSD

"If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened." Linus Torvalds

@soxxx:
ne znam da li je najlakse "olaksati" Windows, ali je definitivno - najgore wink

Problem je u daljnjoj netransparentnosti, onemogucavanju interoperabilnosti upotrebom zatvorenog koda, onesposobljavanjem razvoja zajednice i repozitorija softvera, zakljucavanjem u prodavca/proizvodjaca, monopolizacijom rjesenja, izbacivanjem konkurencije iz buduceg razvoja, najgorom mogucom raspodijelom budzeta na vrijednost za sve korisnike, i niza drugih problema koji se pojavljuju kod upotrebe Windowsa.

Zatvoreni kod ==  zatvorena sadasnjost i buducnost (vrijedi za Windows, Flash, blob-ove, drivere...), pa je, stoga, neuporedivo bolje ici s linux-om mjesto Windowsa tamo gdje bi BSD bio idealan da nije pobrojanih problema - lakse ce se sve prebaciti na BSD kada se za to stvore uslovi.

@Oko:
pratim OpenBSD listu vec skoro 10 godina, i iz ove perspektive, mislim da su bili malo prikriveno sarkasticni s preporukom za linux smile

sysctrlmtrlttrl -a

@Zeleni_Obad

Uf! Napisah svasta, pa obrisah! smile Necu da me shvate kao da podrzavam Winblows. big_smile

@Oko

Ako postoji sansa da se tu nadje NetBSD, dali ima neko ko ce toliki broj stanica da "odrzava"? U mnogome zavisi od raspolozive "radne snage" koji ce OS tu da ide na kraju. Mislim rasmisljam nece niko da stavi "neki tamo BSD" na 150 komaTa kompova ako nema ko to da odrzava kasnije kad nesto podje po zlu. Isto vazi i za bilo koji drugi OS.

10

Zeleni_Obad wrote:

@Oko:
pratim OpenBSD listu vec skoro 10 godina, i iz ove perspektive, mislim da su bili malo prikriveno sarkasticni s preporukom za linux smile

Nisi video poruke off the list i ko ih je pisao i sta ti ljudi rade. Javili su mi se ljudi koji su zaduzeni za HPC Clusters u NASI, Princton-u, i Nacionalnoj Meteoroloskoj sluzbi. Linux je ima
malo vise preporuka od Solaris-a zbog podrske za GPUs to jest NVidia-a binary blob driver-a za Teslu. Inace bez tog detalja Solaris je dobio najvise podrske.

Kupujmo ATi big_smile

sysctrlmtrlttrl -a

12

Zeleni_Obad wrote:

Kupujmo ATi big_smile

Majstore ja nisam klinac kome trebaju video karte za igranje :-). ATi je iza NVidie u razvoju GPUs-a. Nazalost CUDA u prakticnom smislu za GPUs ne postoje i svaki drajver je OS specific.
To je problem i za Windows i Linux a kamoli za ostale operativne sisteme.
Prolistaj po forumima za Solaris da vidis na sta se ljudi najvise zale. Na te usrane GPUs i nedostatak podrske.

13

soxxx wrote:
Oko wrote:

drugo pitanje u vezi cluster-a. Izgleda da ih je nesto strasno iritiralo u tonu mojih pitanja.

Mislim da je vise u pitanju iritacija na Sun, nego na tvoje pitanje, ali svako ima svoje tumacenje. wink A i vidim da si dobio odgovore na vecinu pitanja (ovde prenosim samo zbog ostalih koji citaju i kojima ovo moze biti interesantno):

• na podrsci za OpenMPI se radi.

• NetBSD podrzava 32 CPU bez ikakvog "cackanja", i radi fino.

• na amd64 portu NetBSD je ogranicen samo ogranicenjima same 64-bitne arhitekture po pitanju max RAM-a.

• Status Giant Lock-a: NetBSD 5.0 ima potpuno fine-grained kernel core (kao i ponovo napisane threading i scheduling podsisteme). Vise o poredjenju sa ostalim operativnim sistemima na sledecem linku:

http://www.netbsd.org/~ad/50/

Jos uvek postoje delovi gde se giant-lock jos uvek koristi, kao drajveri ili mrezni podsistem.  Postoje planovi za velika poboljsanja u ovim oblastima zar 6.0 ili 7.0 release.

• ZFS je podrzan u -current grani, ali jos uvek nije "production ready". Radi se na tome da se stabilizuje za 6.0 release.

• DTrace je portovan na NetBSD: http://mail-index.netbsd.org/tech-kern/ … 07333.html

Oko wrote:

Par developera mi se javilo off the list i trazilo lovu da implementiraju neke stvari u vezi cluster computing-a. Bio sam u soku. Kada sam slicno pitanje postavio na OpenBSD develop-eri su mi je javilio off the list zato sto nisu javno zeleli da

To neznam, mozda ljudima trebaju pare. big_smile:D Koliko vidim i preporucili su ti Linux na obsd@misc listi.

Oko wrote:

Neznam sta da ti kazem, mislim da ce ti i na ostalim *BSD-ima trebati dosta prostora: za Linux pakete (emulacija), za OpenJDK, za flash ... i sve sto ide uz njih. Neznam napamet koliko je to u MB, ali gore sam ti bas zbog toga naveo koliko zauzimaju flash i java plugin-ovi sa njihovim paketima.

Oko wrote:

Mislim da je moguce, video sam pre nekog vremena da sada ima native Java na NetBSD, ali nista neznam o tome.

Pozdrav

P.S. Mozda je ipak najlakse "olaksati" Windows dodatno, recimo koristeci nLite, i dodati podrsku za flash i java pa onda videti na koliko to izlazi?

Na zalost slaba podrska za OpenMPI, SGE i hard node konecije (to su sve proprietary drivers) je ono sto ubija NetBSD na HPC

14

soxxx wrote:

Ma izlazi 4 GB i sa Windows-om i sa Linux-om. To je Mico smesno. To su OS koji imaju 50-100 puta veci kernel od *BSDs. E sad moze Linux Kernel da se cupa i da se smanjuje ali to je ozbiljan posao. Kada bi onaj TinyCore imao dovoljno biblioteka za Flash 10 da radi bio bi idealna verzija Linux-a.

Rekoh gore da sam bio napisao svasta pa sam obrisao. Izmedju ostalog sam napisao da bih ja tu stavio "olaksani" NetBSD. Postoji nekoliko dobrih dokumenata na tu temu.

Kad razmislim, to moze biti i veoma dobro resenje, jer koliko razumem vama treba specificno resenje - pristup web portalu i jos par manjih zahteva. Nista tipa OOo, Gnome, KDE, nista sto vuce brdo nepotrebnih stvari. Ako se vec resenje trazi u *BSD-u ondak mozda:

FreeBSD:

http://www.freebsdnews.net/2008/09/02/e … d-systems/

NetBSD:

http://www.netbsd.org/about/embed.html
http://brianrose.net/family/fetch.php?d … etbsd.html

Nisam naveo OpenBSD jer vidim da si ga skoro iskljucio, zbog flasha i jave.

Koliko ti thin clienti imaju RAM-a?

Sto je sa NFS i slicnim opcijama te sa opcijom Xorg server <-> clients.
Naravno za to rjesenje moras imati centralni mini-super server.

@Oko: hint - radeonhd wink
radi odavno vec, savrseno, cak i pod OpenBSD-om

sysctrlmtrlttrl -a

Zeleni_Obad wrote:

zeleni, jel ja to dobro vidim, da ATi radi dobro na FreeBSD i OpenBSD?

Sad si me bacio u rebus, gledao neke lapce, koji su odlicni, ali imaju ATi, ja ih otpisao, ali sada ....

sorry na off-u

"If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened." Linus Torvalds

19

Zeleni_Obad wrote:

Zeleni mora da ste imali neku proslavu na poslu pa si malo popio ili sam ja stvarno nepismen smile
Reko ti da me video karte uopste ne interesuju. Ta TESLA koju pravi NVidia  (GPUs) je matematicki co-processor. Doduse neke dobre video karte imaju te GPUs ali to nije ono za sta ja hocu da ih
koristim. Ja MICO ocu da racunam neke Bifuraction-e diagrame za koje mi je sada potrebno 7 dana na dobroj Blade. Ocemo te racunice da izvedemo za par sati umesto da cekamo celu nedelju.

20

richardpl wrote:

Koliko ti thin clienti imaju RAM-a?

Sto je sa NFS i slicnim opcijama te sa opcijom Xorg server <-> clients.
Naravno za to rjesenje moras imati centralni mini-super server.

Mogu da imaju 1GB, 2GB, ili 4GB. Mi smo se odlucili da idemo sa 2GB RAM-a zbog ogranicenja i386
arhitekture.

Razmisljali smo o svemu tome sto ti pominjes. Thin client mora da je u stanju da pusta neku multimediju preko RTSP. To je ono sto jebe koke a nije petao. Zbog toga smo testirali smo OpenNX i Ericom Blaze cliente na OpenBSD-iju dok je server picio Solaris i Windows za Blaze.
Sta vise Ericom je speciajalno iskompajlirao Blaze klient za OpenBSD sto je bilo veoma cool jer zbog ugovora koji imaju sa Fujitsu za Qt biblioteke koje koriste nisu smeli da mi pokazu jednu liniju koda. Medjutim nece. Mozes da vidis refresing delay. Multimedia mora da radi u lokalu.

21

soxxx wrote:

Nisam naveo OpenBSD jer vidim da si ga skoro iskljucio, zbog flasha i jave.

Java rastura kako dobro radi na OpenBSD-iju. Problem je usrani Flash. Zato i napisah gore da mi je doslo da sednem i da dodam emulaciju da moze Flash 10 da radi. Inace Gnash je totalno propao i neki delovi su postali close source. Tip koji je kodirao swfdec je prestao da ga razvija.
Taj swfdec strava radi na OpenBSD-iju za web-sites tipa YouTube ali kao sto si video gore mene
YouTube ne interesuje.
Pogledaj malo mailing lists za swfdec ili POPY Linux. Nazalost dok HTML 5.0 ne pocne da radi
Adobe je stvarno cementirao svoj monopol sa Flash-om. Mislim to je tuzno.

OT:

Oko wrote:

Zeleni mora da ste imali neku proslavu na poslu pa si malo popio ili sam ja stvarno nepismen smile
Reko ti da me video karte uopste ne interesuju. Ta TESLA koju pravi NVidia  (GPUs) je matematicki co-processor.

lol...nisam slavio odavno, ali sad vidim da moram... da malo opustim.. my bad smile

sysctrlmtrlttrl -a