Topic: Automatski fsck posle nestanka struje?

Imao sam juce jedan power outage od oko 6 sati, havarija na Banovom Brdu, UPS-evi su riknuli posle 2-3 sata a nikog nije bilo kod servera... Jutros kad sam dosao na posao videh da se sve lepo ukljucilo osim OpenBSD-a koji je prijavio file system inconsistency i trazio da pokrenem rucno fsck, a potom je sve bilo ok.

E sad, meni ovo nimalo ne odgovara jer je u pitanju bio transparent proxy koji je redno vezan na spoljasnji link pa je ceo fakultet bio offline celu noc dok nisam dos'o da pokrenem fsck smile A nemam para za redundansu u ovom slucaju smile

Kako da namestim da se u slucaju brljotina zbog nestanka struje fsck odradi automatski?
Naravno, svestan sam da u nekim situacijama kad bude pravih problema ovo nece uspeti i da ce biti potrebna rucna intervencija.
Mogu i da iskljucim proveru particije u fstab-u, al mislim da je to glupo resenje.

Last edited by Dule Mars (20-01-2010 12:37:56)

Re: Automatski fsck posle nestanka struje?

I FreeBSD i NetBSD imaju opciju u rc.conf(8) koja omogucava automatski fsck_y. Nasao sam par poruka gde ljudi kazu da ih je to spasilo puta od nekoliko desetina km. Medjutim izgleda da OpenBSD nema tu opciju, a jedan od developera kaze da je to veoma losa ideja:

http://www.mail-archive.com/misc@openbs … 81429.html

Naravno, najbolje je da uvek imas backup u slucaju da fsck negde zaglavi ili ceo sistem pobrljavi. Onda ce biti lakse (i brze?) vratiti backup nego cekati fsck da zavrsi. wink

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

FreeBSD ima gjournal, ZFS i potpuno drugi UFS pa nema smisla to usporedjivati sa OpenBSD.
Ja koristim fsck-y opciju na FreeBSD, i s njom stvarno mozes izgubiti fajl (mada sumjam da se takav fajl ikako mogao spasiti)
Zasto se server nije sam ugasio prije nego su UPS riknuli?

Dule Mars wrote:

Kako da namestim da se u slucaju brljotina zbog nestanka struje fsck odradi automatski?

Postoji jedan dugi thread o tome na misc at OpenBSD od pre par meseci u kome je neko pitao absolutno identicno pitanje.
Ako pretrazujes postove za proslu godinu nacices. Vidi sta su mu developeri pisali.

Kada reboot-ujes OpenBSD posle nestnka struje on ce da uradi file system check up i clean up. Medjutim ako su stvari mnogo
sjebane on ce da preporuci da rucno primenis fsck na nekim particijama. Vrlo cesto posto pustis fsck on je te pitati par pitanja
na koja vecina neukih korisnika poput mene odgovore sa Yes i sistem ce verovatno biti kompletno restauriran.

Medjutim ti YES odgovori mogu da te kostaju milione dolara u smislu izgubljenih informacija na ostecenim fajlovima. Zato ljudi koji
znaju sta rade (ja ne spadam u tu grupu) tacno znaju kada se na ta pitanja ne odgovara sa Yes i kada je bolje samo pokusati
da se informacije iscitaju sa tog disk-a koristeci forensic tools.

Nije Mico problem u OpenBSD-iju. Problem je sto serveri trebaju da imaju power supply buck-up a toga vi ocigledno nemate.
Desavalo mi se ovo gore puno puta kod kuce jer zivimo okruzeni sumama i svaki put kada je malo jaca oluja nestajala mi je
struja u kuci pa mi iskljuci par mahina.

richardpl wrote:

Zasto se server nije sam ugasio prije nego su UPS riknuli?

Ja to ne znam ni da namestim, mlad sam i zelen big_smile Ali poradicu na tome big_smile

Oko wrote:

Medjutim ti YES odgovori mogu da te kostaju milione dolara u smislu izgubljenih informacija na ostecenim fajlovima. Zato ljudi koji
znaju sta rade (ja ne spadam u tu grupu) tacno znaju kada se na ta pitanja ne odgovara sa Yes i kada je bolje samo pokusati
da se informacije iscitaju sa tog disk-a koristeci forensic tools.

Kapiram ja o cemu se radi, ovo sto trazim moze biti jako losa ideja, ali ne i u ovom slucaju.

Kao sto rekoh gore, u pitanju je squid server tako da tu nema bog zna sta da se zezne. Jedino sto bih mogao da izgubim su pf.conf, squid.conf i jos par sitnica koje ionako imam negde u rezervi. Ako cache prsne, bas me briga, relbuidovacu ga. Ako i ceo server prsne, takodje me bas briga, reinstaliracu ga za sat vremena (OpenBSD se jako brzo instalira big_smile ). Ali je jako frustrirajuce to sto nemam mogucnost izbora.

Oko wrote:

Nije Mico problem u OpenBSD-iju. Problem je sto serveri trebaju da imaju power supply buck-up a toga vi ocigledno nemate.
Desavalo mi se ovo gore puno puta kod kuce jer zivimo okruzeni sumama i svaki put kada je malo jaca oluja nestajala mi je
struja u kuci pa mi iskljuci par mahina.

Sta cu, trazio sam ja da se dovede redundantno napajanje za servere, al niko ni da cuje da daje pare za takve neke vanzemaljske stvari. Imam samo UPS-ove koji mogu da prezive par sati, al ovaj put nije bilo dovoljno. Kao sto mi richardpl rece, treba da napravim neki auto shutdown, naci cu neki nacin.

Last edited by Dule Mars (20-01-2010 20:30:32)

Trebat ce ti i automatsko paljenje kad dodje struja.

richardpl wrote:

Trebat ce ti i automatsko paljenje kad dodje struja.

Jel' moze makar RTFM za ovo? Ali da kazes koji. big_smile

Ima raznih tehnologija kako to omoguciti: BIOS, WOL, ...

Hvala na pametnom odgovoru na gl..., ovaj, neinteligentno pitanje. Ima trenutaka kada sebe podsecam na ruter bez default gateway, ili PC bez adresa dns servera - znao sam za BIOS, ali sam u trenutku izlapeo.