Topic: PC BSD 7.0.2 i SagemFast 800 v.4.5 Adsl modem

Zdravo svima na forumu !
Razlog zbog koga sam ovde je PC BSD 7.0.2 koji sam upravo instalirao . Čini se da je sve prošlo kako treba pri instalaciji ali se još uvek nisam konektovao na internet  a baš bih voleo da ga upotpunosti stavim u funkciju  . Imam Sagem Fast 800 v.4.5 adsl modem (povezan USB-om sa kompjuterom ) , adsl vezu preko telefonskog priključka i moj provajder je Neobee.net .
Da li PC BSD uopšte podržava moj modem i kako da ustanovim da li ga je prepoznao ?
Šta treba da učinim da bih se konektovao ?
Ako su potrebne dodatne informacije , javite mi ali mi nagovestite i kako da do njih dođem jer sam početnik pa bih vas molio korak po korak .

Hvala unapred

Re: PC BSD 7.0.2 i SagemFast 800 v.4.5 Adsl modem

misa29ns wrote:

Ako su potrebne dodatne informacije , javite mi ali mi nagovestite i kako da do njih dođem jer sam početnik pa bih vas molio korak po korak .

Dobrodosao.

Dok se ne javi neko od poznavalaca FreeBSD, izbaci izlaz sledecih komandi iz terminala (pretpostavljam da znas sta je to):

ifconfig -a # pokazuje status mreznih interfejsa
netstat -rn # pokazuje rute u kernelu
dmesg | grep usb # daje izlaz svih uredjaja koje kernel prepoznaje, a zatim filtrira samo usb uredjaje
cat /etc/resolv.conf # izlaz dns servera koje koristis

Posto nemas net, prvo sacuvaj izlaz u neki fajl, npt. /tmp/izlaz.txt, ovako:

$ ifconfig -a > /tmp/izlaz.txt
$ netstat -rn >> /tmp/izlaz.txt
$ dmesg | grep usb >> /tmp/izlaz.txt
$ cat /etc/resolv.conf >> /tmp/izlaz.txt

zatim mauntuj neki usb disk (ili flopi) - u ovom primeru disk je usb i "zove" se sd0, a ti ces morati iz dmesg da utvrdis kako ga kernel zaista vidi i naziva

$ sudo mkdir /mnt/disk
$ sudo mount /dev/sd0i /mnt/disk

i zatim

$mv /tmp/izlaz.txt /mnt/disk

Pa onda reboot i daj izlaz.txt ovde.

Ako negde zapnes, procitaj malo unix tutorial za pocetnike u odeljku dokumentacija, sasvim je dovoljan za pocetak.

Takodje, da li znas koja je adresa usb modema (iz uputstva za povezivanje), i da li imas staticku ili dinamicku ip adresu?

Jedino sto sam uspeo da nadjem o FreeBSD podrsci za ovaj uredjaj je

http://damien.bergamini.free.fr/ueagle/

Nazalost, posto nemam nijedan slican pri sebi, ne mogu da isprobam ovo smile

http://seekbroadband.com/hardware/USB-M … DSL-Modem/ ovaj modem? Ima li taj modem vezu i preko Ethernet-a, ili samo USB konekciju?

sysctrlmtrlttrl -a

Nema, bas sam to malopre pogledao sad

kako ga nema ni pod http://www.freebsd.org/releases/8.0R/hardware.html#USB sumnjam da to moze da se ukombinuje...

sysctrlmtrlttrl -a

Nema ueagle(4) na FreeBSD, sumnjam da je ikad i bio.
Pogledaj dali taj drajver uopce radi tako da testiras OpenBSD.

Na osnovu vaših prvih komentara naslućujem da će biti problema oko ovog modema a sa neizvesnim rezultatom . Kako ne bih trošio vaše vreme na taj način možda je bolja varijanta da promenim modem a to sam imao u planu . Planirao sam da nabavim neki od modem /rutera sa ethernet varijantom a vidim daje to i mnogo sigurnija i jednostavnija varijanta za PC BSD u smislu da ćemo lakše doći do rezultata .
Možda eventualno da mi predložite neki sa kojim neće biti problema pa kad nabavim da nastavimo ovaj post tu gde smo stali .
Ja sam kućni korisnik , u pitanju je jedan kompjuter i važno mi je samo da se povežem na internet bez nekih posebnih zahteva sem da veza bude približnog kvaliteta vezi koju imam sada sa Windowsom .

Hvala vam

Utvrdi spisak podrzanih modema/rutera za tvoj OS po izboru.  Proveri sa ISP imaju li oni nekakvih posebnih napomena. Vidi sta od uredjaja prodaju u NS.

Uzmi normalan modem/ruter, sa najmanje jednim eternet portom.