Topic: ALTQ (Queue Schedulers)

Dakle, malo sam zbunjen i teze mi je da ukapiram razliku izmedju "cbq" i "hfsc" sheduler algorithms. Moje pitanje je, koja je razlika izmedju "cbq" i "hfsc", jasno mi je da oba algoritma imaju priritete, da li cbq prioritete koristimo za procenat ukupnog bandwidtha a hfsc prioriti ne definisu ukupan procenat bandwidtha nego redosled paketa koji ce da budu buffered pre nego sto se posalju napolje sa NIC-a, sto me navodi da mislim da se hfsc koristi za upload bandwidth. Koliko sam tu u pravu (ako sam uopste u pravu) a koliko u krivu. Znam da mnogo trazim, ali bio bih zahvalan osobi koja bi mogla koliko toliko da uprosti razliku izmedju ove dve discipline na nekom malom primeru.
Unapred, ne samo zahvalan, nego, veoma zahvalan! smile

If you don't do it right the first time, you'll just have to do it again.

Re: ALTQ (Queue Schedulers)

Nisam dovoljno kompetentan da odgovorim o razlikama izmedju ova dva algoritma, prvo i sto HFSC ne poznajem uopste.
Prioriteti u CBQ su jednostvno to, imamo nekoliko pravila kojima su dodeljeni prioriteti. Kada dodje do zagusenja linka, paketi koji imaju "visi cin" (tj. veci prioritet) ce biti prvo propusteni (procesuirani), pa tek onda ovi drugi.

Zamisli da si brica u vojsci i da radis sa jos dvojicom. svako ima svoj red i svakog minuta kod tebe (i kod njih) dodje po nekoliko vojnika. Normalno odradjujes posao koliko brze mozes, i to redom, jer su svi vojnici jednaki. Ali, kad se stvori guzva ispred radnje, a u to vreme naidje general da se sisa, on ima prednost zbog cina i covek ladno bez stida udje preko reda. Kad zavrsis njega opet prelazis na one ostale. Priznajem da je glup primer, ali valjda ces shvatiti. big_smile
Moguce je da je ovo sto sam napisao skroz pogresno, ali ja to tako razumem. wink

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD