Topic: FreeNAS prvi utisci
Pretpostvljam da ste videli da sam izbrisao svoj komentar ispod SoXXX-ove poruke
u vestima o novom projektu bsdrp akoji se odnosio na FreeNAS koji je delo istog autora. Naime u proteklih 40 minuta uspeo sam po prvi put u zivotu da pokrenem FreeNAS na nekom starom P4. Evo zeleo bih da podelim par utisaka sa vama.
FreeNAS je kao sto vam je verovatno poznato specijalna minimalna instalacija FreeBSD-ija namenjena za Network Attached Storage. FreeNAS je moguce koristiti kao LiveCD dok cete konfiguracione fajlove snimiti na USB key. Ja sam probao verziju 0.69.2 koja je bazirana na FreeBSD-iju 6.4. Inace za verzija 0.7 koja je bazirana na FreeBSD-iju 7.2 sa podrskom za ZFC je u verziji RC1 tako da ce se pojaviti verovatno u isto vreme kao i FreeBSD 8.0.
Ubacite LiveCD u CD-ROM i u isto vreme ubacite USB flash drive u USB key. Boot-ujete system. FreeBSD ce se normalno boot-ovati. Onda dolazimo do kljucnog i jedinog momenta na koji treba obratiti paznju. Umesto konzole pojavljuje se konfiguracioni screen koji izgleda ovako.

U principu mozete se zaustaviti na ovom koraku i otici na svoj desktop ili laptop i
pristupiti GUI interface-u FreeNAS. Ja cu vam dati dodatno objasnjenje. Ako izaberete opciju 1 mocicete da iskonfigurisate LAN interface. U mom slucaju ja sam imao dve mrezne karte od kojih je jedna bila ukljucena u dhcp server koji je radio na OpenBSD masini. Tako da sam izabrao tu mreznu kartu kao LAN interface.
Onda sam izabrao opciju 2. Ona vam omogucava da iskonfigurisete IP address-u LAN interfac-a. U mom slucaju izabrao sam opciju DHCP ali za razliku od vecine kucnih korisnika moja kucna mreza koristi adrese 192.168.3.1/24 tako da je FreeNAS server pokupio adresu 192.168.3.3. To je veoma vazna informacija
jer cete GUI interface-u pristupiti sa vaseg desktopa kucanjem u browser-u http://192.168.3.3
Ostale opcije gore vise manje su ocigledne. Posle ova dva koraka ostavio sam racunar na kome je FreeNAS radio kao LiveCD na miru i sa mog Laptop-a koji je na istoj kucnoj mrezi 192.168.3.1/24 usao na Web interface kucanjem
http://192.168.3.3Na sta je browser otvorio prozor u koji sam mora da kucam username i password.
Default username je admin a default password je freenas. Kao sto vidite sa gornje slike to je lako promeniti biranjem opcije 3 i dodatnom konfiguracijom.
Sve ovo sto sam do sada opisao dosta podseca na CUPS web interface ili SAMBA web interface konfiguraciju. Napokon posle ukucavanja username i password-a pojavilo se.
[img] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c
9r4276.png
[/img]
Za ljude koji vole da klikcu misem levo i desno prava bonanza. Za ozbiljne Unix sistem administratore nocna mora. Ceo sistem je maskiran PHP GUI interfacem i da bi usli u konfiguracione fajlove morace te da budete dosta snalazljivi. Naime medju mnogobrojnim opcijama morate da nadjete fajl menager koji ce ucitati konfiguracione fajlove. Zatim cete kliktanjem da otvorite fajlove za editovanje u web-browser-u koji je samo front end za VIM. Nocna mora sta da vam kazem. Zapravo FreeNAS ocigledno nije namenjen da bude koriscen bez GUI-a. Ciljna grupa
po meni su Windows korisnici ali kao sto cete videti iz ostatka clanka ima nekih dobrih stvari i za Unix ljudie.
GUI opcija ima previse da bih mogao da idem kroz sve njih. Par najvaznijih. Prvi korak u Web administraciji FreeNAS-a bice dodavanje diskova. Da dobro ste culi FreeNAS po default-u ne konfigurise ni jedan HDD. Na mom starom P4 GUI interface je primetilo da imam 2 IDE HDD, ZIP drive i DVD-RW. Dalo mi je opciju da izaberem vrstu fajl sistema (USF) default ocigledno kao i mount point i jos puno parametara od kojih su neki dosta napredni.
Posle dodavanja HDD moguce je izvrsiti dodatnu konfiugraciju kao sto je recimo Crypt-ovanje diskova ili software RAID.
Jednom kada ste zavrsili sa konfiguracijom diskova mozete da konfigurisete servise. FreeNAS podrzava sledece servise.
CIFS/SMB
FTP
TFTP
SSH
NFS
AFP
Rsync
Unison
iSCSI target
UPnP
iTunes/DAAP
Dynamic DNS
SNMP
UPS
WebServer
BitTorrentBroj servisa koji FreeNAS podrzava je fenomenalan. Rekao bih da je to jedna od najvecih vrlina FreeNAS-a. Naime cak i iskusni Unix sistem administratori verovatno nemaju iskustva bas sa svim ovim servisima. Ako nista drugo igranjem sa GUI-jem a
zatim isticavanjem configuracionih fajlova cete nauciti puno toga. Citanje rc.conf
za FreeNAS je prava riznica. Za mene licno naj interesantniji servisi su iSCSI za koga
u OpenBSD-iju ne postoji nikakva podrska (Marko P je poceo da pise drajver pre dve godine ali od toga jos nista), zatim SNMP i Unison koji ce verovatno poceti da koristim ovih dana na OpenBSD-iju. Naravno ja licno koristim i NFS i SSH na dnevnoj bazi tako da njih nisam naveo.
Kao sto vidite jedan od tab-ova na GUI interface-u je Access. Ispod tog tab-ulara
su opcije
User and Groups
Active Directory
LDAPLDAP podrska je za mene licno vrlo interesantna jer sam sa tim protokolom slabo upoznat.
Sve u svemu da sumiram. FreeNAS ima svojih dobrih i losih strana. Svaki ozbiljni sistem administrator trebao bi da nauci kako da konfigurise servise editovanjem fajlova. Sistem je previse maskiran PHP GUI-ijem koji je veliki sigurnosni rizik za
cross site XML scripting tip napada. Takodje je relativno tesko imati finu kontrolu nad pristupu serverom. Od negativnih stran ozdvojio bih nedostatak podrske za ZFS koja dolazi u verziji 0.7. Mislim da je FreeNAS veoma ozbiljno resenje za kucne korisnike kao i za male firme koje su bazirane na Windows-u. Kao alternativno resenje predlazem jedno komercijalnih resenja bazirano na Solaris-u koje je besplatno za korisnike do 2TB sto su vise manje sve manje i mozda osrednje firme po Srbiji
http://www.nexenta.com/corp/index.php?o ;Itemid=67
Voleo bih da cujem komentare na ovu poruku kao i iskustva drugih ljudi.