Topic: Kako dozvoliti da obican korisnik cita linux particiju?

Ja sam vec u fstab normalno dodao linux particije, ali imam problem zato sto obican korisnik ne moze da ih cita. Do sada sam po netu jurio uputstvo, i ne mogu da nadjem kako ovo da podesim. Da li neko moze da me usmeri na dokument u kome mogu ovo da procitam?

Pozdrav.

Re: Kako dozvoliti da obican korisnik cita linux particiju?

Originally posted by maddox
Ja sam vec u fstab normalno dodao linux particije, ali imam problem zato sto obican korisnik ne moze da ih cita. Do sada sam po netu jurio uputstvo, i ne mogu da nadjem kako ovo da podesim. Da li neko moze da me usmeri na dokument u kome mogu ovo da procitam?

Pozdrav.

Izgubljeni su postovi pa da ponovim.

Da bi obican korisnik mogao da mauntuje moraju tri stvari da budu zadovoljene.

1. vfs.usermount=1

2. Moras da das dozvolu korisniku za device node

3. Grupa ciji je vlasnik korisnik mora da poseduje direktorijum na koji
se vrsi mountovanje.

Koliko se secam ti nisi uradio ovu trecu stvar.

E ljudi posto ne nadjoh nigde, kako da dodam NTFS particiju da mi se mountuje po podizanju sistema i kako da mountujem Linux particije Ext3 i Ext4???

Beretta021 wrote:

E ljudi posto ne nadjoh nigde, kako da dodam NTFS particiju da mi se mountuje po podizanju sistema i kako da mountujem Linux particije Ext3 i Ext4???

Ja ne koristim NTFS tako da sam morao prvo da proverim dali uopste postoji drajver za rw za FreeBSD.
Ocigledno postoji

http://www.freebsd.org/cgi/url.cgi?port … /pkg-descr

Instaliraj portu, isprobaj kako drajver radi kada mount-ujes particiju rucno i onda samo edituj fstab.

Sto se Ext3 a posebno Ext4 nisam siguran da FreeBSD uopste ima drajvere za te file sisteme.
Evo da ti dam jedan odgovor iz perspektive OpenBSD korisnika. Ext3 (nisam siguran za Ext4) moze da se mount-uje kao Ext2. Jedini problem je da ce kada boot-ujes Linux opet da javi da je file sistem ostecen. Ali to je vrlo lako fiksnuti sa fsck.

Pozdrav,
OKO

cu da probam, ext3 mount-uje sa malim poteskocama, treba mu vremena, a za ext 4 prijavljuje error, sto znace da drajvera nema (Uteko big_smile)

Za ext3 nemam iskustva, ali ntfs-3g za NTFS meni nije zadavao probleme uopste.

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD