Topic: Konfiguracija dsl-a

novi sam u BSD svijetu, pa molim pomoc.
do sada sam uglavnom koristio debian linux.
sad hocu malo isprobati netbsd.
instalacija prosla u redu.
dolazim do logina.ulogiram se kao root i sve ok.
medjutim login je u consoli.
htio bi instalirati kde i povuci paket sa neta, ali problem je sto treba narihtati dsl.
dsl je speedtouch.

hvala

Re: Konfiguracija dsl-a

Kako ti radi modem, u bridge modu ili u ruter modu? Opisi kako se konektujes preko Debian Linux-a.
Ostalo cemo onda polagano... smile Dobrodosao na forum.

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

u ruter modu.ako se debian nalazi na obicnom racunalu onda moram dodati ip adresu koju ruter dodjeljuje windowsima.
a ako je na virtualnoj masini onda radi od prve bez da ista diram.
virtualna masina je na windowsima.

zaboravio sam reci da se netbsd nalazi na virtualnoj masini (virtual box).

ali sad nabavljam neki stari komp sa 512 rama, a imam doma jedan disk od 40 koji mi je viska, a taj koji cu kupiti ima jos dva diska od 20 i 60 GB.

pa sam mislio na ovaj od 60 staviti debian, na ovaj od 40 freebsd, a na ovaj od 20 netbsd.
a htio bi  kao sto sam rekao isprobati netbsd prvo na virtualnoj masini.
moram reci da je internet odlicno radio na debianu koji se nalazio na virrtualnoj masini.od prve bez da sam ista dirao.
nadalje kao sto sam rekao prvo bi htio da proradi dsl.

Last edited by MarkoBalkan (06-04-2009 17:38:30)

MarkoBalkan wrote:

dsl

hvala

Nazalost umrezavanje na NetBSD-iju nije opisano u nasoj dokumentaciji iz razloga sto je SoXXX vise manje
jedini stalni ucesnik ovog foruma koji koristi gotovo iskljucivo NetBSD

Ako citas engleski pocni od pocetka onda

http://www.netbsd.org/docs/network/inde … tion_files

MarkoBalkan wrote:

u ruter modu.

Ok, to uproscuje stvari. Dali je modem konfigurisan da daje adrese putem DHCP-a? Hocu reci, na Windows-u dobijas automatski dinamicku adresu koju dodeljuje modem? Ako je tako, onda je sve sto ti je potrebno jeste da vidis kako je NetBSD prepoznao mreznu karticu (uzmimo za primer vr0) i izdas komandu:

# dhclient vr0

Isti princip vazi i ako je NetBSD u virtualnoj masini. Ako je IP adresa staticka onda vidi koji je opseg adresa i onda je mozes dodati na sledeci nacin (ako je kartica vr0 i opseg 192.168.1.x):

# ifconfig vr0 192.168.1.10 netmask 255.255.255.0 up

Onda je samo potrebno da ubacis default rutu i adrese DNS servera:

# route add default 192.168.1.1
# echo 'nameserver A.B.C.D' > /etc/resolv.conf

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

@MarkoBalkan

Jesi li nesto uspeo?

malo radi, malo ne radi.

MarkoBalkan wrote:

malo radi, malo ne radi.

ISP malo radi, malo ne radi? smile

sysctrlmtrlttrl -a

soxxx wrote:
MarkoBalkan wrote:

u ruter modu.

Ok, to uproscuje stvari. Dali je modem konfigurisan da daje adrese putem DHCP-a? Hocu reci, na Windows-u dobijas automatski dinamicku adresu koju dodeljuje modem? Ako je tako, onda je sve sto ti je potrebno jeste da vidis kako je NetBSD prepoznao mreznu karticu (uzmimo za primer vr0) i izdas komandu:

# dhclient vr0

Isti princip vazi i ako je NetBSD u virtualnoj masini. Ako je IP adresa staticka onda vidi koji je opseg adresa i onda je mozes dodati na sledeci nacin (ako je kartica vr0 i opseg 192.168.1.x):

# ifconfig vr0 192.168.1.10 netmask 255.255.255.0 up

Onda je samo potrebno da ubacis default rutu i adrese DNS servera:

# route add default 192.168.1.1
# echo 'nameserver A.B.C.D' > /etc/resolv.conf

naziv je pcn0 a ne vr0, ali nema veze.
kad upošem prvo dhclient pcn0, on konfigurira ali na 700-900 s.
renewal in xyz s.

qa ovako konfiguracija ne radi, kad napravi tako, onda nemam pristup net-u.

MarkoBalkan wrote:

naziv je pcn0 a ne vr0, ali nema veze.

Zato sam napisao gore:

soxxx wrote:

...
Ako je tako, onda je sve sto ti je potrebno jeste da vidis kako je NetBSD prepoznao mreznu karticu (uzmimo za primer vr0) i izdas komandu:
...

MarkoBalkan wrote:

...kad upošem prvo dhclient pcn0, on konfigurira ali na 700-900 s.
renewal in xyz s.

qa ovako konfiguracija ne radi, kad napravi tako, onda nemam pristup net-u.

Izvini ali ja te ne razumem ovde. Sta konkretno ne radi, i koje komande odradis da konekcija radi?

1.slučaj

#dhclient pcn0

bound  to 192.168.220.129 -- renewal in 796 seconds

ovo upišem nakon logiranaj i mreža radi toliko sekindi, onda kad prođe to vrijeme moram opet pisati istu stvar da mi radi.
ako ovo napišem drugi puta u tom vremenu onda mi više ne radi.

2.slučaj

ako nakon logina idem na konfiguraciju mreža ne radi.

Ovako, prvo izdaj komandu da dobijes lease od DHCP servera:

dhcpcd pcn0

I onda dodaj sledece u /etc/ifconfig.pcn0 (ako ne postoji kreiraj fajl):

up
dhcp

To ce podici interfejs i startovati dhcpcd. Onda jos samo dodas sledece u /etc/rc.conf:

dhcpcd_flags="-q -b"

I to je sva matematika za DHCP.

MarkoBalkan wrote:

#dhclient pcn0

bound  to 192.168.220.129 -- renewal in 796 seconds

ovo upišem nakon logiranaj i mreža radi toliko sekindi, onda kad prođe to vrijeme moram opet pisati istu stvar da mi radi.

Ovo znaci da je interfejs uspesno dobio adresu i da se se ona obnoviti za toliko sekundi. Ti nemoras nista da diras, dhcpcd ce sam to uraditi u "razgovoru" sa DHCP serverom. Da te ne buni; dhclient ima istu ulogu kao i dhcpcd, samo je ovaj zadnji nov i pojavio se u 5.0 izdanju. Neznam zasto gubis konekciju nakon nekog vremena, osim ako nesto ne cackas, ili ne restartujes masinu?