Topic: Open Solaris kao Ubuntu

Zeleo bih da skrenem paznju cenjenim ucesnicima foruma na OpenSolaris za i386 arhitekturu.

http://www.opensolaris.org/os/downloads/

Probao sam preko vikenda OpenSolaris developer preview.
Solaris installer je automatski detektovao sav hardware i u roku od 10 minuta sam imao kompletan Gnome based desktop. Mogu vam reci da je OpenSolaris lakse instalirati nego Ubuntu.

Kao sto mozete da vidite sa linka koji sam vam dao postoji nekoliko verzija OpenSolarisa i za vecinu trebate da se registrujete da bi je skinuli. Ja sam probao Developer Preview CD. Sve verzije sem zadnje su samo za i386 arhitekturu sto me je stvarno iznenadilo.

Nisam imao prilike da skinem Solaris 10 koji je sluzbena verzija koju SUN podrzava koja je takodje besplatna. Pretpostavljam da kada projekat Indijana bude zavrsen da ce Solaris 10 biti laksi za koriscenje na Desktop-u od Ubuntu-a. Inace Solaris 10 koristi CDE kao default Desktop koji ja neverovatno gotivim.

Par stvari koje sam primetio. Video je detektovan sa SunX softwerom i da bi koristili Xorg morate rucno da odaberet umesto Sun-ovog vlasnickog X.

Masina je prava svinja po pitanju RAM-a. Osecao sam 3 puta sporije nego na FreeBSD-u. Sa Solarisom nema zezanja, Stvarno vam treba bar 1-2Gb RAM samo za obicno surfanje Interneta.

Ocigledno je da je Solaris baziran na V5 Unix-u i da se malko razlikuje od BSD tradicije. Za mene je Solaris veoma nostalgican operativni sistem jer sam ga koristio od 1993-2001 (prakticno od Solarisa 2.0 do Solarisa 7.0 ili 8.0 vise se ne secam) U to doba sam naravno koristio samo fakultetske racunare imao placene sistem administratore da mi nameste kompjuter.

Solaris-a ne treba pocenjivati. Ja sam ga probabo zato sto mi je neko obecao na poklon staru SUN-ovu (sparc) radnu stanicu tako da cu na njoj da probabm Solaris,
NetBSD i OpenBSD i raportiram sta je najbojlje (FreeBSD podrzava sparc64 ali ne podrzava originalnu sparc arhitekturu, takodje mislim da je FreeBSD pre svega i386 i pomalo amd64 projekat i da je sve ostalo marginalno)
X je jako tesko podesiti na tim starim SUN stanicama jer je sve vlasnicki hardware tako da cu prvo probati Solaris mada znam da je nemilosrdan kada su u pitanju zahtevi za procesorku brzinu i RAM memoriju.

Bogami ako bi bio Java developer Solaris bi verovatno bio moj glavni desktop operativni sistem! Ako ima ljudi na ovom forumu koji pisu Java aplikacije prelazite ljudi na Solaris, sta drugo da vam kazem.

Inace sto se mene licno tice sve vise i vise prelazim na OpenBSD zato sto mi se OpenBSD filozofija vise dopada od FreeBSD filozofije.

Od novosti za OpenBSD da pomenem da 4.3 dobija SIP telefon PJSIP.
Usudio sam se da postavim pitanje o Skypu na misc OpenBSD i dobio strasne lekcije iz sigurnosti. Inace Skype ne radi na OpenBSD-u jer su developeri iskljucili full-duplex support za audio karte u fedora-core da ljudi nemogu da koriste Skype. Razlozi su sigurnosne prirode.

Prvi put sam cuo da recimo Skype ne samo da njusi sa sifre i konfiguracione fajlove vec cak zna status vaseg BIO-s. Bio sam u soku kada sam to cuo.

Re: Open Solaris kao Ubuntu

Solaris je cool ali njegov kvalitet se zaista vidi tek na Sparc arhitekturi. Ja sam poslednjih mesec i po proveo druzeci se jako aktivno sa Solarisom 10 i Sun T1000... bilo je posve poucno.:)

Nego, kad pomenu Skype i bezbednost... sta mislite da otvorimo jednu sekciju u Wikiju i da tamo pisemo samo te "security" stvari? Mislim da bi to ljudima bilo interesantno jer svako od nas, siguran sam, zna tonu nekih stvari vezanih za bezbednost o kojima prosecan korisnik ni ne sanja.:)

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

Originally posted by Nightweaver
Solaris je cool ali njegov kvalitet se zaista vidi tek na Sparc arhitekturi. Ja sam poslednjih mesec i po proveo druzeci se jako aktivno sa Solarisom 10 i Sun T1000... bilo je posve poucno.:)

Nego, kad pomenu Skype i bezbednost... sta mislite da otvorimo jednu sekciju u Wikiju i da tamo pisemo samo te "security" stvari? Mislim da bi to ljudima bilo interesantno jer svako od nas, siguran sam, zna tonu nekih stvari vezanih za bezbednost o kojima prosecan korisnik ni ne sanja.:)

Ja sam za! Video sam da su ljudi na ovom forumu zaista zainteresovani za sigurnost.

Za ovo malo vremena koje sam proveo na OpenBSD-iju naucio sam puno sigurnosnih fazona. Moja stara instalacija FreeBSD-ija mi sad izgleda kao Windows.

Taj deo Wiki-ja bi trebao da sadrzi malo poznate informacije o sigurnosti kao ova o Skypu i jednostanvne howtos za obicne korisnike.

Onaj tvoj clanak iz Gnuzile o BSD tvrdjavi treba da bude prva stvar koju bi bila tamo.
Jako bi voleo da procitam tvoj clanak o tome kako si kriptovao sve diskove.

Evo ja se dobrovoljno prijavljujem da napisem clanak (zapravo ispisem ono sto je opste poznato Zeleni Obad verovatno zna milion puta vise) o poboljsanju sigurnosti
default instalacije OpenBSD-a.

Takodje vrlo je lako ispisati 5 jednostanvih stvari koje cine OpenBSD sigurnijim of FreeBSDa. To bi moglo da pomogne FreeBSD korisnicima da poboljsaju sigurnost svoje instalacije. Naravno OpenBSD sadrzi u sebi komplikovane kripto algoritme koji nisu ni implementirani u FreeBSD-u niti mogu legalno da se izvezu iz U. S. Zato FreeBSD ima svojih ogranicenja isto kao sto i OpenBSD ima svoja
(Nisu na desktop-u smile vec u scalability i multi threading. Desktop na OpenBSD-iju je isto toliko funkcionalan kao i na FreeBSD-iju)

Primetio sam da mnoge stvari imaju vise slicnosti na (FreeBSD, OpenBSD i NetBSD)
nego razlike. Bilo bi recimo veoma lako modifikovati clanak o CUPSu tako da vazi i za
OpenBSD i za NetBSD (samo se demoni razlicito startuju).

Ne znam dali bi bilo moguce wiki organizovati na takav nacin da su stvari linkovane
preko razlicitih verzija BSD-ija.
Kako sada stvari stoji niko nikada nece ispisati clanak o Apache na OpenBSD-iju a
to je jos jednostavnije nego na FreeBSD-iju jer je stvar vec ugradjena u osnovnu instalaciju, sta vise chroot-ovana i samo treba da se startuje tako da onaj ko cita tvoj clanak o Apachu za FreeBSD-iju ujedno cita clanak za OpenBSD.

Jedina stvar koja nam stvarno nedostaje u Wiki-ju je instalacija OpenBSD i NetBSD.
Ako mi neko kaze kako mogu da uzimam screen-shoots za vreme instalacije ispisacu oba clanka. U FreeBSD-iju je jednostavno jer se samo startuje sysinstall.
Mozda pitam na misc-openBSD.

Jos jedno zapazanje Night.

OpenBSD u prakticnim terminima radi na istom broju platvformi kao NetBSD. Dobro bas ako hoce neko da koristi NetBSD na Playstation2 ili ima Atari TT (ja sam imao ST  na kome NetBSD ne radi) to je druga stvar. NetBSD jer ima bolji scalability (od OpenBSDija a bogami mnogi tvrde i od FreeBSD)  i koristi XFree86 sto je mozda bolja opcija za X na starim SUN-ovim stanicama recimo. 

Dosao sam do zakljucka da za nase srpske uslove treba forsirati FreeBSD i OpenBSD
i Solaris mozda za Java developers (mislim da po Srbiji ima jako malo SUN-ovog hardware jer je bio i jos uvek je jako skup ali je i jako dobar)

Pozdrav Svima,
OKO

[Edited on 9-12-2007 by Oko]

[Edited on 9-12-2007 by Oko]

Odlicno. Sad cu ja otvoriti sekciju za bezbednost pa da krenemo lagano. Nego, nesto razmisljam. Da li je ovaj Wiki zaista dobar za ono sto zelimo? Da li imate neku drugu ideju da softver za dokumentaciju? Ajd neka se ukljuce i ostali da nadjemo neko dobro resenje jer ja vidim da nam zaista puno ljudi cita dokumentaciju... zapravo, ne znam da li je i jedna druga zajednica ispisala ovoliko stvari kao mi. Hajde da to stavimo na neki dobar sistem. Sta kazete?:karate

Originally posted by Nightweaver
Odlicno. Sad cu ja otvoriti sekciju za bezbednost pa da krenemo lagano. Nego, nesto razmisljam. Da li je ovaj Wiki zaista dobar za ono sto zelimo? Da li imate neku drugu ideju da softver za dokumentaciju? Ajd neka se ukljuce i ostali da nadjemo neko dobro resenje jer ja vidim da nam zaista puno ljudi cita dokumentaciju... zapravo, ne znam da li je i jedna druga zajednica ispisala ovoliko stvari kao mi. Hajde da to stavimo na neki dobar sistem. Sta kazete?:karate

Inspirisan tvojom konstatacijom da je srpska FreeBSD korisnicka grupa ispisala jednu od najobimnijih dokumentacija za BSD porodicu operativnih sistema (potpuno se slazem sa tom ocenom) dodao sam par stvari radi potpunosti informacije.
Ne zelim da se mesam u to kakva ce biti konacna forma naseg Wikija. Neka o tome odluce sami ucesnici foruma i clanovi zajednice. Smatrao sam za shodno da na prvoj stranici izlistam sve operativne sisteme is BSD familije i njihove rodjacke veze. Cak sam ispisao i kratak clanak o FreeSBIE-u koji se nadam da ce ucesnici foruma naci korisnim. Znam sigurno da medju nama ima ljudi koji koriste DesktopBSD tako da bi stvarno bio red da se ispise clanak o njegovoj instalaciji. TrueBSD mi se cini jako zanimljiv zato sto je baziran vise manje na Current verziji FreeBSD i dolazi sa izborom KDE, GNOME and Xfce desktop GUI-a. On mi izgleda kao idealan operativni sistem za nove korisnike u FreeBSD-u. RoFreeSBIE takodje.

pfSense,m0n0wall and FreeNAS su veoma specificni derivati FreeBSD za firewall i
Network Attached Storage. Oni su verovatno interesantni profesionalcima a ja to nisam. PicoBSD je floopy minimal 1 floopy distro of FreeBSD koja je mrtva.

Takodje sam reorganizovao stranicu za OpenBSD i NetBSD. Licno cu se potruditi da dodam sve linkove koji su za sada mrtvi na ovim dvema stranicama.
To se posebno odnosi na OpenBSD koji pomalo postaje moj primarni operativni sistem i koji je jako pocenjen kao Desktop operativni sistem. To je fantastican Desktop operativni sistem i sta vise portabal je gotovo kao NetBSD sto ce reci da vise manje moze da radi na svemu sto ljudima u Srbiji moze da padne pod ruku.

Nemam nameru da pisem nista o MirBSD i OliveBSD mada mi se ovaj drugi LiveCD based distro od OpenBSD cini mnogo zanimljiviji. Nazalost primetio sam da Brazilac koji ga reze nije updatovao svoju stranicu od 2006 i da je disto baziran na OpenBSD 3.8 sto ga cini mrtvim jer su jedine aktivne grane OpenBSD-a 4.1 koja ce umreti u Martu i 4.2. MirBSD je prava grana OpenBSD-ja kao sto je MidnightBSD prava grana
FreeBSD-ija. Mislim da su oba projekta u cabru sobzirom da na njima radi samo po
1-2 fanatika. To su Linux fazoni koje ja jako mrzim. 

Dodao sam par linkova na Solaris stranici ali iskren da budem nemam nameru da ih pisem. Voleo bih da u buducnosti Solarisa ima vise korisnika u srpskim zemljama i menju clanovima ovog foruma (koji nisu samo iz srpskih zemalja a mnogi nisu ni Srbi sto shvatam kao veliki kompliment nasoj maloj zajednici i njenom tehnickom znanju).
Ostaje da korisnici Solarisa sami dodaju te stranice.

Eto potpuno sam zaboravi da pomenem da sam i na FreeBSD i na OpenBSD dodao posebne odeljke za koriscenje ovih OS na Laptop racunarima. Za sada sam samo postavio linkove sa laptop kompatibility lists ali se nadam da cemo u buducnosti
ispisati i prave clanke.

OpenBSD radi na starim MAC PPC baziranim Laptopovima ali ja niti imam takav hardware niti imam zelju da se bakcem sa time. No znam puno ljudi po srpskim zemljama koji vole MAC pa se nadam da neko od njih ispise sto sta.

Sto se egzoticnije arhitekture tice ako dobijem na poklon tu famoznu SUN stanicu dokumentovacu instalaciju i Net-a i Open-a i Solarisa.
Inace NetBSD ne radi na Atariju ST koji jos uvek cuvam u Krusevcu a ni na legendarnoj Amigi 500 tako da ako neko ima Atari TT ili Amigu 3000 mozete da gurnete NetBSD do maksimalnih granica njegovih mogucnosti.

[Edited on 10-12-2007 by Oko]

Open solaris kod mene na sempronu 2400+ provereno radi. Jedino sam za mreznu morao da skinem driver. smile

ko ceka docekace ko ceka taj umre cekajuci
Svud podji Free BSD-u dodji.
Free BSD No:1

Eh, sta cemo kad nemamo sparc....probao sam Nexentu i bila je uzasno spora na starijem kompu (AMD 1900+)nekad nije ni htela da se podigne, sad na laptopu (Intel Celeron 1.73GHz) se jos uvek vuce izuzetno sporo, ali je zato BeleniX ide fino, cak se razmisljam da ga instaliram (probao sam samo LiveCD) na disk pa da se igram malo.;)

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

A da zaboravio sam da kazem da je Open solaris brz na mom kompu. Iznenadilo me. smile

ko ceka docekace ko ceka taj umre cekajuci
Svud podji Free BSD-u dodji.
Free BSD No:1

Ja se za sada Solarisom igram samo na ovako necem: http://picasaweb.google.co.uk/eccegeek/MeAndMySun Radi bas brzo.:ninja

Pozdrav svima,

Da li ima mogućnosti da se neka verzija Open Solarisa instalira na 32-bitnu mašinu.

Registrovani Linux korisnik #487729

Broker wrote:

Pozdrav svima,

Da li ima mogućnosti da se neka verzija Open Solarisa instalira na 32-bitnu mašinu.

Naravno! http://opensolaris.org/os/about/faq/gen … #platforms
Samo sto ga tada ne zovemo Solaris, vec Slowaris tongue

sysctrlmtrlttrl -a

12

Broker wrote:

Pozdrav svima,

Ne gubi vreme ako nemas 4GB RAM-a ili jace. Kolko cujem isto vazi za ZFC na FreeBSD-iju.

Oko wrote:

Ne gubi vreme ako nemas 4GB RAM-a ili jace. Kolko cujem isto vazi za ZFC na FreeBSD-iju.

Nope. Ja sam prezadovoljan, iako je u pitanju samo "kucna instalacija"; ZFS [i to pod FreeBSD-om] radi na P4 2.8 HT s 1GB RAM-a (pool od 5 diskova) i te na Sempronu 3000+ s 2GB RAM-a (pool od 3 diska, dodajem jos 6 uskoro!). Donedavno je malo krahiralo, ali zaista povremeno samo (odokativno: jednom u dva mjeseca) dok sad radi besprjekorno. Doduse, nikako da to posteno opteretim, nekim divljim saobracajem po mrezi, i s tornadom od citanja i pisanja po diskovima s vise od 5 kompova istovremeno...

sysctrlmtrlttrl -a

Oko wrote:
Broker wrote:

Pozdrav svima,

Ovo sam pisao prošle godine, i ako je @Zeleni_Obad dematovao ovu tvrdnju da nije baš potrebno imati 4 GB RAM-a, sada imam i takvu mašinu sa 4 GB RAM-a. Takođe mašina je 64-bitna.
Ali prvenstveno me ovo interseuje. Da li postoji neki UNIX sistem ili neka distribucija BSD-a koja ima mogućnost live režima rada, kao što je to slučaj sa skoro svim korišćenijim distribucijama Linuxa. Znam da "to nije to" kada se sistem proba u live režimu ali bih ga tako prvo tako probao. I bez obzira na grafičko okruženje, taman da ga uopšte i nema.

Ako postoji tako nešto bio bih Vam zahvalan za upućivanje, tj. za link do njega.

Last edited by Broker (24-04-2010 15:01:40)

Broker wrote:

Da li postoji neki UNIX sistem ili neka distribucija BSD-a koja ima mogućnost live režima rada

Pogledaj na ovom linku.

@Broker

Preporucio bih ti Frenzy, mada je on namenski projekat, ne bas desktop-oriented. Ali je veoma brz i izuzetno upotrebljiv.
PC-BSD bi trebao od zadnjeg izdanja da je Live DVD. On je desktop-oriented.
Ima par svezijih Live CD projekata FreeBSD developera, nisu nesto poznati, ali ja trenutno nemam linkove.

The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

Opet te ja smaram Soxxx smile (Taxista sa MC-a).
Probaću Frenzy.
Možeš li samo da mi potvrdiš, da li je ovo pravi link:

ftp://ftp.frenzy.org.ua/pub/Frenzy/1.2-community/frenzy-1.2-reincarnation-en-release.iso

Ako ti naleti još nešto da ima live režim postavi link ako ti ne bude teško.

Ma nema smaranja, no sikiriki. wink Da, link je u redu. Inace rad na ovom projektu je bio obustavljen, pa je jedan drugi covek preuzeo dalji razvoj (zato i rec "reincarnation" u imenu), sto i pise na sajtu.

Sto se tice drugih Live CD-ova, procackaj forum, bilo je reci par puta o tome, sa linkovima. Za ove druge videcu ako ponovo naidjem na link pa stavljam.

Pozdrav

Skinuo sam i pokusao da ga dignem ali izgleda da nikako nemam srece sa Frenzy-em.
Cita jedno vreme, i onda mi daje info da je vreme citanja dugacko i samim tim mi da gresku.

A ovih dana sam isprobavao neke Linux distribucije u live rezimu i sve su radile.
Evo sada, upravo ovo pisem iz OpenSolarisa koji sam podigao u live rezimu bez ikakvih problema.
A pored svega, kao i racunar i rezac je nov. Rezano na brzini 2X.

Ulazimo debelo u offtopic ovde, ali jel ti ispisuje nesto pre toga i kako tacno glasi greska?

Neznam sta drugo da ti kazem, meni radi fino, probaj i PCBSD DVD kad vec isprobavas.

21

Panta wrote:
Broker wrote:

Da li postoji neki UNIX sistem ili neka distribucija BSD-a koja ima mogućnost live režima rada

Pogledaj na ovom linku.

Ili jos bolje nasu dokumentaciju smile

http://www.bsdserbia.org/dokumentacija/ … _projekata

SoXXX-ov clanak je pisan pre par godina ali ja odrzavam kompletnu listu na dnu strane. Za OpenBSD lista je 100% update sa linkovima i kratkim opisom
svih distroa baziranih na OpenBSD-iju. Ruku na srce za OpenBSD nikakav live bull-shit nije ni potreban jer je dovoljno uraditi normalnu instalaciju na USB (sd0)
koji ces moci da koristis kao Live USB ako BIOS podrzava usb boot. Ako ti bas treba LiveCD a neces da ukljucujes mozak da ga sam napravis ja preporucujem

http://www.jggimi.homeip.net/livecd/downloads.html

mada i ovaj nije los http://bsdanywhere.org/

Sto se NetBSD-ija tice

http://www.jibbed.org/

koji je pravljen pkgsrc/sysutils/mklivecd tako da svako moze da napravi svoju verziju LiveCD-a. Mislim da bi normalna instalacija NetBSD-ija na USB trebala takodje da ti da Live USB.

Za FreeBSD nemam pojma.

Ok, hvala na pojašnjenju i linkovima.
Ako bude nekih problema, otvoriću temu na predviđenom mestu da ne bismo išli u off.