Topic: Mogućnosti mreže???

Pozdrav ekipi!!!
Zanima me da li mi neko može upasti u raÄ?unar i na koji naÄ?in ako zna SAMO moju IP adresu,poÅ¡to koristim vajerles?Iskreno reÄ?eno zanimaju me takve stvari o bezbednosti raÄ?unara.
O ovoj problematici neznam niÅ¡ta.Koristim Slack10.1 i svestan sam da sam samim tim mali milion puta sigurniji od Windowsa.Voleo bih da o ovim stvarima viÅ¡e nauÄ?im.

Re: Mogućnosti mreže???

Kao prvo, kakve veze wireless ima sa celom pricom?
Dalje, ako je IP adresa tvoje masine, za kojom sedis, javna, tj, moze joj se pristupiti spolja, kratak odgovor je: da.
Duza verzija odgovora je: ne. smile

Sve zavisi od sistema koji koristis. U sustini uvek postoji teoretska sansa da neki od servisa koji su otvoreni i koji mogu da opsluzuju spoljasnju mrezu ima neku rupu u sebi koja jos nije otkrivena, a koju neko upravo sada u ovom momentu dok citas bas ove reci, iskoriscava da bi ti uhakovao masinu!

E sad, nikad necu zaboraviti lika koji je svojevremeno pretio da ce da me uhakuje, i kako mi je uhakovao CDRom... Suze mi od smeha i danas teku...

Enivej, odgovorio sam na pitanje iako mu je mesto mozda vise na EliteSecurity forumu, posto nije vezano za BSD.

Medjutim, nema veze... Ako vec koristis Slackware, onda ti je mozda bolje da predjes na neki BSD poput FreeBSD-a. Slackware je inace stvoren da na neki nacin imitira BSD sistem, samo na Linux kernelu... Kako je Slack u poslednje vreme poceo da pati od manjka aktivnih programera i dizajnera, mozda je ipak pametnije prikloniti se necem prakticnijem.

Originally posted by milen
Koristim Slack10.1 i svestan sam da sam samim tim mali milion puta sigurniji od Windowsa.Voleo bih da o ovim stvarima viÅ¡e nauÄ?im.

Otkud znaš da si milion puta sigurniji, ukoliko kako si sam rekao, ne znaš ništa tome.

Originally posted by dbm

Koristim Slack10.1 i svestan sam da sam samim tim mali milion puta sigurniji od Windowsa.Voleo bih da o ovim stvarima viÅ¡e nauÄ?im.

Otkud znaš da si milion puta sigurniji, ukoliko kako si sam rekao, ne znaš ništa tome.

Naravno da sam u prvom redu mislio na OPÅ TU sigurnost(virusi spam...).
Radi se o tome da se nas nekoliko u zgradi umrežilo i preko jednog akses-pointa
izlazimo ma internet.Kad mi je drugar podesio Slack,onda mi je u konzoli pokazao koje sve adrese ''vidi'' antena oko nas!Dalje,korisnik windowsa sigurno ne zna da
''razvali'' Linux maÅ¡inu(profi Ä?ovek neće gubiti vreme na to).Zanima me da li postoji ,i kolika je razlika izmeÄ‘u pojedinih verzija pojedinih BSD-a po tom pitanju?Koliko znam, u Linuxu postoji fajl koji registruje deÅ¡avanja na raÄ?unaru(provalnik može i da obriÅ¡e tragove za sobom ,ako zna).Da li su dovoljnii Guarddog i Guidedog?Koliko su oni teÅ¡ki za kofigurisanje?
Pozdrav ekipi!!!

Originally posted by dbm

Naravno da sam u prvom redu mislio na OPÅ TU sigurnost(virusi spam...).
Radi se o tome da se nas nekoliko u zgradi umrežilo i preko jednog akses-pointa
izlazimo ma internet.Kad mi je drugar podesio Slack,onda mi je u konzoli pokazao koje sve adrese ''vidi'' antena oko nas!Dalje,korisnik windowsa sigurno ne zna da
''razvali'' Linux maÅ¡inu(profi Ä?ovek neće gubiti vreme na to).Zanima me da li postoji ,i kolika je razlika izmeÄ‘u pojedinih verzija pojedinih BSD-a po tom pitanju?Koliko znam, u Linuxu postoji fajl koji registruje deÅ¡avanja na raÄ?unaru(provalnik može i da obriÅ¡e tragove za sobom ,ako zna).Da li su dovoljnii Guarddog i Guidedog?Koliko su oni teÅ¡ki za kofigurisanje?
Pozdrav ekipi!!!