Topic: Open Solaris kao Ubuntu
Zeleo bih da skrenem paznju cenjenim ucesnicima foruma na OpenSolaris za i386 arhitekturu.
http://www.opensolaris.org/os/downloads/
Probao sam preko vikenda OpenSolaris developer preview.
Solaris installer je automatski detektovao sav hardware i u roku od 10 minuta sam imao kompletan Gnome based desktop. Mogu vam reci da je OpenSolaris lakse instalirati nego Ubuntu.
Kao sto mozete da vidite sa linka koji sam vam dao postoji nekoliko verzija OpenSolarisa i za vecinu trebate da se registrujete da bi je skinuli. Ja sam probao Developer Preview CD. Sve verzije sem zadnje su samo za i386 arhitekturu sto me je stvarno iznenadilo.
Nisam imao prilike da skinem Solaris 10 koji je sluzbena verzija koju SUN podrzava koja je takodje besplatna. Pretpostavljam da kada projekat Indijana bude zavrsen da ce Solaris 10 biti laksi za koriscenje na Desktop-u od Ubuntu-a. Inace Solaris 10 koristi CDE kao default Desktop koji ja neverovatno gotivim.
Par stvari koje sam primetio. Video je detektovan sa SunX softwerom i da bi koristili Xorg morate rucno da odaberet umesto Sun-ovog vlasnickog X.
Masina je prava svinja po pitanju RAM-a. Osecao sam 3 puta sporije nego na FreeBSD-u. Sa Solarisom nema zezanja, Stvarno vam treba bar 1-2Gb RAM samo za obicno surfanje Interneta.
Ocigledno je da je Solaris baziran na V5 Unix-u i da se malko razlikuje od BSD tradicije. Za mene je Solaris veoma nostalgican operativni sistem jer sam ga koristio od 1993-2001 (prakticno od Solarisa 2.0 do Solarisa 7.0 ili 8.0 vise se ne secam) U to doba sam naravno koristio samo fakultetske racunare imao placene sistem administratore da mi nameste kompjuter.
Solaris-a ne treba pocenjivati. Ja sam ga probabo zato sto mi je neko obecao na poklon staru SUN-ovu (sparc) radnu stanicu tako da cu na njoj da probabm Solaris,
NetBSD i OpenBSD i raportiram sta je najbojlje (FreeBSD podrzava sparc64 ali ne podrzava originalnu sparc arhitekturu, takodje mislim da je FreeBSD pre svega i386 i pomalo amd64 projekat i da je sve ostalo marginalno)
X je jako tesko podesiti na tim starim SUN stanicama jer je sve vlasnicki hardware tako da cu prvo probati Solaris mada znam da je nemilosrdan kada su u pitanju zahtevi za procesorku brzinu i RAM memoriju.
Bogami ako bi bio Java developer Solaris bi verovatno bio moj glavni desktop operativni sistem! Ako ima ljudi na ovom forumu koji pisu Java aplikacije prelazite ljudi na Solaris, sta drugo da vam kazem.
Inace sto se mene licno tice sve vise i vise prelazim na OpenBSD zato sto mi se OpenBSD filozofija vise dopada od FreeBSD filozofije.
Od novosti za OpenBSD da pomenem da 4.3 dobija SIP telefon PJSIP.
Usudio sam se da postavim pitanje o Skypu na misc OpenBSD i dobio strasne lekcije iz sigurnosti. Inace Skype ne radi na OpenBSD-u jer su developeri iskljucili full-duplex support za audio karte u fedora-core da ljudi nemogu da koriste Skype. Razlozi su sigurnosne prirode.
Prvi put sam cuo da recimo Skype ne samo da njusi sa sifre i konfiguracione fajlove vec cak zna status vaseg BIO-s. Bio sam u soku kada sam to cuo.