Topic: Ocrniste ga a ipak je zelene boje :)

Izgleda da Novell polako ali sigurno pocinje da guli SuSE, prvo nismo mogli da gledamo  filmove na SuSE 9.2, a sada nemozemo ni mp3 muziku da slusamo na SuSE 9.3. Ali zato je bitno da su stavili novi open office pa ako ljudi nemogu da gledaju filmove i da slusaju muziku baram da mogu da pisu i da crtaju, bas lepo od njih.

Ako ovako nastave mozemo da mislimo sta novije verzije nece imati ili bez cega ce ostati u bliskoj buducnosti.

Nije ni cudo sto polako ljudi prelaze na FreeBSD, oni koju znaju da  postoji a oni koji jos uvek nisu obavesteni jos uvek se muce sa SuSE i trose svoje vreme u potrazi za kodeksima po netu. Ako ovako nastave stvarno neznak ko ce da koristi SuSE linux.:(:(:(

Re: Ocrniste ga a ipak je zelene boje :)

Kao sto sam jednom davno izjavio...trziste danas ima samo jedan istinski GNU Linux..to je Debian...pod Debian podrazumevam i njegove derivate i srodnike, pre svega sjajni Ubuntu..sve ostalo...necu ni da komentarisem..:)

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

Zdravo,

mp3 je vlasnicki  format i od mp3 je "odustao" i RH vec odavno ne zato d abi nas uskratili mzike nego da bi izbegli prabe probleme.  Jos ima dosta oblasti gde se mogu javiti pravni problemi.  Npr. firmware, on je najcesce vlasnicki pogotovo kod proizvodjaca zvucnih kartica....
Tu su svi zaglibili i treba praviti free bios i free firmware. To je izlaz.  Koristi ogg....

Pozdrav,

Vedran

Nightweaver, ne slazem se kao i obicno. A sta je sa Gentoo Linux-om i derivatima? Sto se tice prelaska na FreeBSD, cisto sumnjam da SuSE korisnici prelaze na FreeBSD. Naravno da ih ima, ali kada pogledas SuSE, svaj je smopuiM-like (citaj naglavacke). Pa da li stvarno mislis da ce ljudi koristiti nesto za sta do skoro nisu ni culi? Ja vise verujem da ce preci na drugu distribuciju ili jednostavno odraditi ./configure && make all install clean vec jednom u svom zivotu. U svakom slucaju, ffmpeg i mplayer krse mnogo pravnih gluposti (Nightweaver, mozes li objasniti coveku ovaj aspekt?). Za mp3 nisam cuo u cemu je problem ali pretpostavljam da je slicno. Pa ... izgleda da Novell samo zeli da ostane cist. Ja ne vidim sta je u tome lose. Niko nije onemogucio instalaciju ovih programa na SuSE-tu, ali se Novell jako lepo ogradio od pravnih zajebancija (moguce da jos uvek krse koje pravo, ali nisam uopste upucen u to). Pa ljudi. Hocemo li svi kupovati DVD rezace ili nastaviti da chepamo pravni sistem? smile Mislim da znam svacije misljenje sto se ovoga tice. smile

Slusaj mali! Ima da se instalira smopuiM u "belu kucu". Sta sad ti sa tim tvojim zivotinjama hoces? Pingvin? Demon? Riba? Vilin konjic? Odrasti! Prozori su buducnost, a demoni i zivotinje bajka!!!

Svako ima pravo d abira sta mu odgovara.  AKo nekome odgovra SuSe to je super.  J alicno volim FreeBSD.  Prava ocen ast anekome odgovara se desi kad aneko intenzivno koristi neki OS ili aplikaciju i od nje mu ovisi zivot.  Sta se u toj situaciji pokaze kao pravo je ustvari pravo.

Pravna dmenzija je vazan aspekt cele stvari.  Pravo postoji i treba da postoji.  Da li je u njemu sve dobro?  Nije, ali to ne znaci d ane treba d apostoji!
Dakle, svi koji zele prvano d abudu cistiimaju pravo na to.  na nama je da pravimo aplikacije koje su free i da trazimo promene zakona.  To je to...

Veki

Veki, da mi tebi kupimo tastaturu? Ne verujem da su ove gdeske (mada ih mozda jedino ja vidim sa dillo-om) mi vise lice na space koji ne radi. smile Salim se. Ali da li jos neko vidi space gde mu mesto nije? I to vidim samo u Vekijevim porukama.

Slusaj mali! Ima da se instalira smopuiM u "belu kucu". Sta sad ti sa tim tvojim zivotinjama hoces? Pingvin? Demon? Riba? Vilin konjic? Odrasti! Prozori su buducnost, a demoni i zivotinje bajka!!!

Zdravo,

ja dnevno odgovaram na preko 100 poruka i moram d abrzo kucam ukljucujuci i greske....  Zao mi je, ali to je tako.  Mnogo ljudi, mnogo poruka, malo vremena.
Ako si vec raspolozen kupi mi PCMCIA karticu sa 2XUSb ili 1XUSB 1XIEEE1394.  :-))))  Ove sve poruke ionako kucam na laptopu....
unapred sam ti zahvalan.
Pozdrav,

Veki.

SuSE mi je uvek bio kost u grlu, jer su prvi poceli da mesaju free i ono drugo i to veoma neumesno. No, probao sam 8.0 pa 9.2 i mogu reci da je tada bio dobar sistem, a da je sada los. To sto rade sa mp3 muzikom i filmovima ce se sve vise pojavljivati zbog problema sa licencama. Ubuntu takodje nema nista sto pusta pravno opterecene formate, pa se SuSE-u ovo ne treba uzeti za zlo. Lose kod njega je to sto je prototip .inc pristupa koji po mom misljenju ne vodi nikuda. Na kraju, pohvale za njih sto su otvorili yast, sto ne ide u prilog mom tvrdjenju u prethodnoj recenici. Pored toga nemju svetlih tacaka, pa ipak preovladjuje ukupan los utisak.
Kada smo kod zelja, moze meni jedan laptop. Necu se buniti i da bude neka slabija masina wink;);)

No matter how hard you try you can't stop us now!
Free Software for Free Society!
Mreza za slobodan softver
http://www.fsn.org.yu
GNUzilla magazin
http://gnuzilla.fsn.org.yu

ideja freesoftvera jdbeduiklmn  (ovo je za one kojima smetajumoje greske :-)))))
Dakle , ideja softvera je u tome da softver bude free. U sfotver spadaju i formati fajlova.  Dakle, konvertujmo mp3 u ogg i ne sekirajmo se. Vazno je objasniti ljudima zasto to radimo.  Ionako je glupo pored ogg-a koristiti mp3, ionako je glupo pored OOffica koristiti MSWord....
Dakle pravimo dobar free softver i sljjhznssos  Salim se sa kucanjem :-)))

pozdrav,

Veki

Problem sa muzikom i filmovima je resen i potrebno je preko YOU skinuti neki Multimedia pack od ~150 MB koliko sam cuo koji pretvara SUSE u raspevanog kanarinca.

Zanimljivo je da ovu distribuciju koristi veliki broj laboratorija, skola za ucenje linuxa, pa i pojedinacnih korisnika. To se verovatno opravdava cinjenicom da ipak iza nje stoji neka firma kojoj korisnici mogu da se obrate u slucaju problema. Koliko god to kog nas cudno zvucalo na zapadu je to ipak normalna pojava i firme se cesce opredeljuju za takve OS nego za one iza koje samo stoji neki community. Takavo je makar moje misljenje.

p0z

To se verovatno opravdava cinjenicom da ipak iza nje stoji neka firma kojoj korisnici mogu da se obrate u slucaju problema

To je mac sa dve ostrice, jer je to polazna tacka za stvaranje monopola na usluge odrzavanja. Znamo kuda to vodi

GNUzilla magazin

Originally posted by attitude

To se verovatno opravdava cinjenicom da ipak iza nje stoji neka firma kojoj korisnici mogu da se obrate u slucaju problema

To je mac sa dve ostrice, jer je to polazna tacka za stvaranje monopola na usluge odrzavanja. Znamo kuda to vodi

Pitam se samo kuda vodi komercijalna podrska osim u sire prihvatanje Linuxa u biznis okruzenju i samim tim njegovoj vecoj ekspanziji.

x56 x6f x6a x76 x6f x64 x69 x6e x61
x52 x65 x70 x75 x62 x6c x69 x6b x61

Pogledaj jos jednom sta sam napisao, pa pogledaj sta si napisao pa razmisli ima li veze jedno sa drugim...

GNUzilla magazin

Originalno postavio/la slaks
Izgleda da Novell polako ali sigurno pocinje da guli SuSE, prvo nismo mogli da gledamo  filmove na SuSE 9.2, a sada nemozemo ni mp3 muziku da slusamo na SuSE 9.3. Ali zato je bitno da su stavili novi open office pa ako ljudi nemogu da gledaju filmove i da slusaju muziku baram da mogu da pisu i da crtaju, bas lepo od njih.

Ako ovako nastave mozemo da mislimo sta novije verzije nece imati ili bez cega ce ostati u bliskoj buducnosti.

Nije ni cudo sto polako ljudi prelaze na FreeBSD, oni koju znaju da  postoji a oni koji jos uvek nisu obavesteni jos uvek se muce sa SuSE i trose svoje vreme u potrazi za kodeksima po netu. Ako ovako nastave stvarno neznak ko ce da koristi SuSE linux.:(:(:(

Control Centre/YAST Modules/Software/Online Update, pa server po zelji i potvrdis Mutlimedia Pack 1-4, pa jos ako imas LCD s dobrim odzivom i Yamahinu karticu... ma ne pitaj... multimedijalni raj smile
FreeBSD i OpenBSD za servere, rutere, firewall-e... ali ovakav ugodjaj slike i zvuka (besplatan, nakon sto platis/downloadujes SuSE 9.3 smile  nisam imao jos od superskupog Mandrakelinuxa 10.0 PowerPack + smile
Nije bas tako crno, dakle... smile

pozz

sysctrlmtrlttrl -a

ma ne pitaj... multimedijalni raj smile

Steta sto jos nije napisan drajver koji daje Audigy 2 karticama EAX podrsku pod linuxom... tek tada ce da bude raj!

slaks... bicce da je najbolje da instalirash lepo neki Windows ME, tu ti radi sve super - i mp3, i divx. neki od onih mega codeca... itd... Ako si zbog multimedije na *nix based sistemu onda, sry :]

$Life is just a devel version of hell

Originalno postavio/la TheNephilim
slaks... bicce da je najbolje da instalirash lepo neki Windows ME, tu ti radi sve super - i mp3, i divx. neki od onih mega codeca... itd... Ako si zbog multimedije na *nix based sistemu onda, sry :]

Prvo dobrodosao na forum

Drugo, u velikoj si zabludi ako mislis da na bsd-u ili linuxu ne mozes da slusas muziku ili gledas filmove. Voleo bih da cujem koji je tvoj razlog zasto ne bih gledao filmove na unixu.

[Izmenjeno 27-8-2006  mikla]

#include <acid.h>
/server irc.freenode.net /j #bsdsrbija

Iskreno, i mene zanima odgovor na to pitanje.:)

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

@slaks

Preterujes brate-kao sto ti lepo rekose ljudi,SuSE se ne isporucuje sa kodecima zbog pravnih razloga,a ne da bi se nervirali korisnici-on nikako nije jedini-eto Fedore i Ubuntu-a,recimo
Ali se slazem sa tobom da su lepo krenuli da ga krnje-Open SuSE je nista drugo do test poligon za SuSE/Novell enterprise izdanja,slicno kao Fedora za RH-za razliku do Fedora tima i RH-a koji je shvatio da ne moze tek tako da servira proizvode pune bagova na trziste(to potvrdjuju odlicna 4 i 5 izdanja),SuSE postaje sve gori i gori,jos od verzije 9.2 pa nadalje,postajuci poligon za eksperimente koji ce svoje finalno izdanje naci u Enterprise resenjima-najnoviji promasaj zvani Zen,u mozda najgorem izdanju SuSE-ta do sada(v10.1)je najbolji primer,jer je sa njim totalno upropascena prilicno dobra osnova za dalje distribucije(odlicni SuSE 10.0),
Sve verzije SuSE-ta od verzije 9.2(cast v10.0)pa nadalje su teski trash-jednom fali ovo,pa je drugom ispravljeno to,a fali nesto levo...
Ja imam utisak da sam bacio 200din koliko sam platio dvd sa SuSE-tom 10.1 jer je,posle pocetnog odusevljenja(verovali ili ne sve aplikacije rade odlicno i ultra-stabilno,ali dzaba to kada package manager zeza,a zna isto da zakuca i ceo sistem,kao i cinjenica da ceo taj sistem upravo zavisi od njega)leteo sa mog harda za dan...
Ima patch,ali ja nikako nisam mogao da to instaliram uprkos uputstvu,jer mi je Yast zahvaljujuci Zen-u uvek kucao na istoj opciji,tako da sam samo spucao sat vremena neta za dzabe(imam dial-up)
Ne pamtim kada sam se sa toliko zadovoljstva obrisao nesto i prebacio se u divni i jednostavni Slack koji mi je glavni linux na posebnoj particiji....

Sto se tice kodeka-uvek sam za slobodnu varijantu-ffshow i xvid zadovoljavaju sve potrebe,ne zauzimaju puno i kvalitetni su-jedino sto mora da bude propriatory su real i quicktime kodeci koje ja licno ne koristim skoro uopste...
Naravno i mp3,bar sto se mene tice....
Ne mora se uvek instalirati budjavi w32 paket/port-on je jedino potreban ako se zele gledati sugavi wmv klipovi i real-video-za quicktime postoji poseban lib-libquicktime koji je slobodan takodje.....
PoZ!

Every man has to find his own destiny.....
Just follow your heart and let it be.....
Soulfly,I Belive

ali dzaba to kada package manager zeza,a zna isto da zakuca i ceo sistem,kao i cinjenica da ceo taj sistem upravo zavisi od njega)leteo sa mog harda za dan...

Meni nije nikada "zakucao", a i ne vidim zashto je packet manager toliko bitan "za system"? Ne morash da ga koristish uopshte. Pogotovo shto ne mozhesh, i da hoccesh, ako je u pitanju neshto drugo osim rpm-a.

Ako je pitanje upucceno meni (za filmove itd) - ja nisam rekao da ne mozhe, nego da ne mozhe a da se neshto ne dloaduje/kompajlira ;]

cheer ;]

$Life is just a devel version of hell