Author Topic: Restore snapshot-a fajl sistema  (Read 2425 times)

meka

• Full Member
Restore snapshot-a fajl sistema
« on: December 22, 2007, 01:18:39 pm »
Kako se ovo radi? Ubih se od guglanja, ali sam ja ili ?orav ili ne vidim o?igledno.
Slusaj mali! Ima da se instalira smopuiM u "belu kucu". Sta sad ti sa tim tvojim zivotinjama hoces? Pingvin? Demon? Riba? Vilin konjic? Odrasti! Prozori su buducnost, a demoni i zivotinje bajka!!!

soxxx

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #1 on: December 23, 2007, 08:15:27 pm »
Pretpostavljam da mislis da dump(8)? Onda:
Code: [Select]
cd /dir; restore rf [i]/snapshot[/i] ;)
The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

meka

• Full Member
« Reply #2 on: December 23, 2007, 11:50:48 pm »
Ne, mislio sam na snapshot manager. Ili je to ista stvar?
Slusaj mali! Ima da se instalira smopuiM u "belu kucu". Sta sad ti sa tim tvojim zivotinjama hoces? Pingvin? Demon? Riba? Vilin konjic? Odrasti! Prozori su buducnost, a demoni i zivotinje bajka!!!

soxxx

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: December 24, 2007, 07:13:31 pm »
Ne nije isto. ;) Kako si konfigurisao snapshot? U ovom slucaju nemas "komandu" za restore, tj. povracaj, na ovaj nacin mozes pristupiti svojim fajlovima i koristiti recimo cp, tar, rsync itd da vratis prvobitno stanje. Osim u slucaju da si odradio dump snapshot-a, onda je naravno drugacije. Ovo je 'convenient' nacin umesto rucnog za mksnap_ffs i mdconfig.

Ako koristis zfs onda mozda trazis zfs rollback?

http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-current/2007-April/070616.html
The best way to learn UNIX is to play with it, and the harder you play, the more you learn.
If you play hard enough, you'll break something for sure, and having to fix a badly broken system is arguably the fastest way of all to learn. -Michael Lucas, AbsoluteBSD

meka

• Full Member
« Reply #4 on: December 26, 2007, 02:14:46 pm »
Gledao sam kako se vra?a snapshot na Solaris-u (ZFS, naravno), pa sam se ?isto pitao da li može da se uradi isto i sa UFS. Ko kanda cvrc. :(

[Edited on 26-12-2007 by meka]

soxxx

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #5 on: December 26, 2007, 07:09:56 pm »
Koliko znam nema neka komanda tipa rollback za ufs, samo za zfs.

Link koji si naveo nudi poluautomatsko resenje, poluautomasko u smislu da jos uvek moras da prebacis potrebne stvari manuelno. Mislim da su snapshot(8) i periodic-snapshot(8) izuzetno korisni alati.;)

[Izmenjeno 26-12-2007  soxxx]